latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:39 | Аутор: СРНА

ЕУЛЕКС: Полицијска јединица спроводи мобилне извиђачке патроле седам дана у недјељи

ЕУЛЕКС наставља да у складу са својим мандатом пажљиво прати безбједносну ситуацију на Косову и Метохији и формирана је да полицијска јединица мисије која спроводи мобилне извиђачке патроле 24 часа, седам дана у недјељи.
Косовска Митровица (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Косовска Митровица (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Из ЕУЛЕКС-а су појаснили да пажљиво прати ситуацију укључујући добробит свих заједница у Покрајини, те да је полицијска јединица форирана да би се "стекла свијест о ситуацији".

На питање да ли намјеравју појачати снаге у српским срединама на сјеверу Косова и Метохије послије све чешћих застрашивања и пријетњи којима су Срби изложени, што су тражили представници Срба, из ЕУЛЕКС-а су одговорили да се ангажују на изричит захтјев првог безбједносног одговора, односно такозване косовске полиције.

Све то, појашњавају, чине у координацији са такозваном косовском полицијом и КФОР-ом.

- Безбједност свих заједница на Косову остаје наш први приоритет. Као Мисија, с једне стране, ми смо на опрезу и спремни смо да подржимо безбедност Косова и локалног становништва, а са друге стране, посвећени смо подршци приштинским властима, укључујући тв. косовску полицију - навео је Еулекс у одговору Танјугу.

Срби на Косову Метохији све више су изложени нападима косовских Албанаца, а посљедњи случај је исписивање графита "УЧК" и имена убице и терористе Фатона Хајризија који је хладнокрвно убио српског полицајца Николу Крсмановића на кући породице Ђурковић, у селу Гојбуља код Вучитрна.

Од почетка ове године године, закључно са 28. јулом десила су се 72 етнички мотивисана инцидента на Косову и Метохији према Србима, а 457 их је било од 2021. до ове године