latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:17 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Посљедице економске кризе у ЕУ - увоз у Српску повећан, извоз смањен (ВИДЕО)

Увоз повећан, извоз смањен. Мања тражња из иностранства, посебно Европске уније, али и снижене цијене одређених производа разлог је слабијег спољнотрговинског биланса Републике Српске у односу на лани.
Дрвна индустрија - Фото: РТРС
Дрвна индустријаФото: РТРС

Посљедица тога је и незавидан резултат индустријске производње.

Да ли и на који начин можемо надокнадити заостатак до краја ове године?

Извоз мањи за 8,6 одсто, увоз у плусу скоро 4 процента. Испод црте, коју су након шест мјесеци подвукли у Заводу за статистику, слабији резултат спољнотрговинске размјене у односу на лани. Више је разлога зашто је то тако. Ипак, у приједорском предузећу које се бави дрвопрерадом нису незадовољни оствареним пословањем. Било је застоја у извозу, али тај проблем је превазиђен. Ово је њихова статистика.

- Прошле године три четири мјесеца су заиста била добра. Онда је дошло дфо одређеног застоја.Након тога у септембру октобру поново је кренуло - рекао је директор производње предузећа "Мастервуд" Бобан Јакшић.

Када би се упустили у дубље анализе, можда би могли да закључимо да је почетак године, лани био са изнадпросјечним резултатима, што је у 2024. години било тешко стићи. Како год, сви су сагласни да криза тражње у Европској унији још траје. Највише извозимо електричну енергију.

- Пао је извоз електричне енергије и вриједносно и количински - рекао је директор Завода за статистику Републике Српске Дарко Милуновић.

- Ми кад смо радили неке анализе видимо да је цијена електричне енергије била 500 евра по мегавату,а данас је то дупло мање - додао је економиста Бојан Лучић.

У Привредној комори кажу да се не могу са тражњом из иностранства у потпуности, за сада похвалити ни други сектори. Око 86 одсто предузећа која извозе су из прерађивачке индустрије.

Наша тражња за увозним производима није пала, па зато имамо лошији спољнотрговински биланс него раније. Шта можемо учинити да поравимо резултат? По оцјени привредника и економиста краткорочно ништа много. Сматрају субвенције и улагање у нове технологије је једно од рјешења.

Ако је за утјеху, има и позитивних статистичких података у вези са извозом.

- У јуну 2024. за разлику од јуна 2023. је већи за седам одсто - додао је Милуновић.

У првих пола године из Републике Српске највише смо извозили у Хрватску и Србију, увозили из Србије и Италије. Покривеност увоза извозом је око 69 одсто.