latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:14 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Конаковић поново диже тензије; Дачић одговара: Колико хиљада муџахедина крвавих руку кријете дајући им држављанства? (ВИДЕО)

Министар иностраних послова Елмедин Конаковић не престаје са ударима на Србију. Након што је најавио покретање процедуре за поништавање Споразума о сарадњи са полицијом Србије, данас је упутио отворено писмо министру унутрашњих послова Србије. И у њему оптужио званични Београд за скривање, како каже Конаковић, десетине ратних злочинаца.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Први човјек србијанске полиције Ивица Дачић поручује Конаковићу да погледа у своје двориште и преброји колико припадника муџахединских покрета се налази у БиХ. Писмо упућено Конаковићу као и покушај поништавања споразума о сарадњи полиција, осудили су и представници Републике Српске.

Елмедин Конаковић наставља да руши ионако пољуљане односе политичког Сарајева и званичног Београда. Бошњачки политичари довели су сарадњу са Србијом до можда никад горег стања. Након што је министар иностраних послова критиковао и затражио поништење споразума о сарадњи полиција Српске и федералних кантона са полицијом Србије, Конаковић је послао писмо министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу, и у њему изнио низ увреда на рачун појединаца, које је окарактерисао као ратне злочинце.

- О Споразуму између Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије о полицијској сарадњи, о томе како је нормално да полицијске структуре сарађују широм регије, Ви, министре Дачићу, не можете говорити све док ваше полицијске структуре заједно са правосудним у Србији крију десетине ратних злочинаца које наша земља тражи, а за којим су расписане и потјернице Интерпола - рекао је Конаковић.

Међу те, како каже "ратне злочинце", Конаковић је сврстао и двије студентице сарајевског универзитета, које су након вербалног линча и медијске хајке због изношења ставова на друштвеним мрежама, биле приморане да, из безбједносних разлога, школовање наставе у Београду. Заборавио је изгледа Конаковић и да је Србија због европског пута, мира и суживота у региону испоручила све тражене српске генерале и официре Хашком трибуналу.

- Желим само да питам и Конаковића и све остале, колико хиљада муџахедина крвавих руку кријете дајући им држављанства послије рата у БиХ? У колико су терористичких напада у свијету учествовали људи са вашим пасошем, а у колико са српским? - навео је Дачић.

У сусрет локалним изборима реторика Конаковића може донијети одређене поене код бошњачког бирачког тијела. Међутим запаљиве поруке, чак и у предизборне сврхе, никако нису добре. Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић поручује да се све у бошњачкој политичкој сфери своди на свађу са комшијама, те да све ватре које се распаљују у регији долазе од бошњачке политике. Потпуно је небитно ко је од њих на власти, каже Цвијановићева.

- Кад каменује државнике, као што су то учинили предсједнику Србије Александру Вучићу, а и не потруде се да правди приведу починиоце, онда дефинитивно БиХ нема било коме шта да приговара. Бошњачки политичари су своје институције давно обезвриједили, па тиме и државу која није само њихова, што они никако не желе да прихвате, а што је чињеница и реалност - истакла је Цвијановић.

А споразум који Конаковић жели да поништи, за сарадњу полиција Српске и Србије није ни потребан, појашњава министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран. Каже да МУП Републике Српске међународну сарадњу са Србијом остварује на основу Устава и Закона о полицији и унутрашњих послова Републике Српске, а не на основу Споразума о полицијској сарадњи БиХ са Србијом.

- Апсурдно је да човјек који обавља дужност министра иностраних послова у Савјету министара и чија је основна функција да гради мостове сарадње и развија пријатељске односе, покушава да руши постојеће и урушава систем безбједности - сматра Каран.

Рушењем полицијске сарадње, свјесно или несвјесно, Конаковић помаже регионалним криминалним групама, сматра министар безбједности Ненад Нешић. Небојша Радмановић поручио је да Конаковић дјелима потврђује ко је заправо против добросусједских односа и стабилности у региону.

- Борба против нарко картела и прања новца је глобални проблем и недопустиво је да има противнике у највишим институцијама власти. Конаковићево обрушавање на МУП Србије и министра Ивицу Дачића, нажалост, свјесно или несвјесно, помоћ је организованом криминалу - рекал је Нешић.

- Он сам ничим изазван ће тражити да се споразум са једном од земаља са којим је потписан, поништи. То доказује да из Сарајева лажно оптужују разне лидере и у БиХ и у Србији да они ремете односе. Он је сада потврдио ко је против добросудсједских односа, против мира и стабилности - навео је предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Небојша Радмановић.

И лидер опозиционог ПДП-а Бранислав Бореновић поручио је да се бошњачки лидери такмиче ко ће више покварити односе са Србијом, не прихватајући чињеницу да је будућност у регионалној сарадњи, а не у деведесетим годинама прошлог вијека, из којих никако да изађу.