latinica  ћирилица
29/07/2024 |  16:29 | Аутор: СРНА

Си: Надамо се конструктивној улози Рима у односима Пекинга и Брисела

Пекинг се нада да ће Италија играти конструктивну улогу у промовисању дијалога и сарадње Кине и ЕУ, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.
Мелони и Ђинпинг (фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/ PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Мелони и Ђинпинг (фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/ PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Надамо се да ће Италија разумјети и подржати концепт развоја Кине и да ће играти конструктивну улогу у промовисању дијалога и сарадње Кине и ЕУ, као и у омогућавању позитивног и одрживог развоја односа Пекинга и Брисела - рекао је Си током састанка са италијанским премијером Ђорђом Мелони у Пекингу.

Он је истакао да је обострано користан развој у вријеме економске глобализације достижан само уз поштовање отворене сарадње у глобалној производњи и ланцима испоруке.

Си је навео да је дух Пута свиле, који је заснован на мирној сарадњи и обостраној користи, заједничко благо Кине и Италије.

- Кина и Италија треба да се придржавају духа Пута свиле и да га развијају, да узму у обзир и унапређују односе са историјске, стратешке и дугорочне тачке гледишта, као и да омогуће стабилност и дугорочни развој кинеско-италијанских односа - додао је Си.

Мелонијева је нагласила да је Кина "важан посредник" у подржавању међународног реда и борби против растућих тензија.

Према њеним ријечима, Италија и Кина треба заједно да осмисле начине да обезбиједе мир на глобалном нивоу и да имају заједнички "систем правила" за стабилну сарадњу.

Мелонијева је у званичној посјети Кини од 27. до 31. јула.