latinica  ћирилица
29/07/2024 |  16:16 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Субвенције за изградњу прве некретнине - прећуткује ли Станивуковић правно-имовинска питања? (ВИДЕО)

Иако закон још није уредио област субвенционисања додјеле земљишта за изградњу прве некретнине за младе брачне парове, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић позива одборнике да се појединачно изјасне да ли су за или против овакве иницијативе. Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, рекао је, да је лако рећи "ми поклањамо земљиште" али постоји много правно-имовинских питања која је потребно ријешити, а које градоначелник очигледно прећуткује. Данас се саопштењем градоначелнику Бањалуке обратио и СДС.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

То што млади брачни парови немају субвенције за додјелу земљишта за изградњу прве некретнине, градоначелник Драшко Станивуковић види кроз политички обрачун. За то је потребно каже 16 гласова у Скупштини града.

- Ја то не могу да урадим, не због себе или мојих сарадника, јер смо ми све урадили, не можемо због само једне глупе ствари, а то је што у овом граду, у Скупштини, нема 16 људи који је спремно у овом тренутку дићи руку за то - рекао је Станивуковић.

Али ствари и нису тако једноставне како их представља градоначелник Станивуковић. Јер постоје процедуре и закони које је нужно испоштовати да би ова одлука заживјела у пракси. То што градоначелник наводи је чисти популизам, каже предсједник Скупштине града Љубо Нинковић. У Правобранилаштву Републике Српске кажу да се, по том питању, надлежне градске службе нису обраћале.

Питање за Станивуковића данас су имали и из СДС-а. И то због смјене, њиховог кадра, Жељка Раљића са мјеста извршног директора бањалучког Водовода. Раљић је наводно смијењен због подршке СДС-а кандидатури Јелене Тривић за градоначелника.

- Обрачун са кадровима Српске демократске странке у Бањалуци постала је пракса градских власти. Поручујемо да то није пут којим актуелна власт у Бањалуци треба да иде - истакли су.

Смјену Раљића, Станивуковић правда тиме што, за 15 дана колико је трајала велика суша у граду и околним селима, Раљић није изашао на терен да разговара са грађанима. А да ли је директор Водовода, ПДП-ов Александар Золак обилазио мјештане који данима нису имали воду?

Но, камере Золака на терену нису забиљежиле. Јер је сликање изгледа резервисано највише за градоначелника.