latinica  ћирилица
29/07/2024 |  15:00 ⇒ 19:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић одговорио Конаковићу: Колико хиљада муџахедина крвавих руку кријете дајући им држављанства послије рата?

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да нема намјеру да распирује полемику и даје било какву тему или повод бошњачким политичарима за напад на Србију, као и да полиција у региону мора да сарађује ради безбједности свих грађана.
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Он је то рекао реагујући на отворено писмо које му је упутио министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић у којем је навео да не може да говори о сарадњи полиција двије државе док "полицијске и правосудне структуре Србије крију десетине ратних злочинаца које тражи БиХ".

- Желим само да питам и Конаковића и све остале, колико хиљада муџахедина крвавих руку кријете дајући им држављанства послије рата у БиХ? У колико су терористичких напада у свијету учествовали људи са вашим пасошем, а у колико са српским - упитао је Дачић.

Он се осврнуо и на, како је навео, злочинце који су убијали Србе, а који су и даље на слободи.

- Једноставно, немам никакве илузије о вашим добрим намјерама, али сарађивати се мора, у заједничком интересу свих - закључио је Дачић.

Конаковић је у недјељу рекао да ће иницирати укидање Споразума о полицијској сарадњи између Србије и БиХ, што је Дачић раније оцијенио као иницијативу која има за циљ заоштравање односа са Србијом јер се, како је навео, све што ради предсједник Србије Александар Вучић налази на тапету и то постаје врста односа према Србији, без обзира на тему која је на дневном реду.

- Конаковић је данас упитао зашто се Вучић толико залагао против Резолуције о Сребреници. Он очекује да се ми радујемо томе и то је разлог зашто треба бити против оног што предлаже Србија - рекао је Дачић.

Он је навео да Србија такве споразуме о полицијској сарадњи има са свим земљама у региону и да у тој сарадњи нема ничег спорног, као и да се планира потписивање идентичног споразума са Италијом.

- Њима више смета сарадња по ентитетима. Ја сам тај споразум потписао 2010. године са министром унутрашњих послова у Савјету министара Садиком Ахметовићем који је иначе Бошњак из Сребренице и не знам зашто би било коме сметала таква врста сарадње, осим ако ти разлози нису изазивање сталне нестабилности, напада и тражења алибија како да се Србија представи као неко ко има хегемонистичке тенденције - рекао је Дачић.