latinica  ћирилица
29/07/2024 |  14:40 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Нешић: Конаковић да престане манипулацијама обмањивати јавност у БиХ

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић апеловао је на министра иностраних послова у савјету министара Елмедина Конаковића да престане манипулацијама обмањивати јавност у БиХ, и да почне штитити грађане, а не организовани криминал.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Рушењем полицијске сарадње, свјесно или несвјесно, колега Конаковић помаже опасним регионалним криминалним групама. Захваљујући прикривеним истражитељима разбијене су многе криминалне организације у региону и БиХ. Борба против нарко картела и прања новца је глобални проблем и недопустиво је да има противнике у највишим институцијама власти. Конаковићево обрушавање на МУП Србије и министра Ивицу Дачића, нажалост, свјесно или несвјесно, помоћ је организованом криминалу - поручио је министар Нешић.

Нешић подсјећа да БиХ има идентичне споразуме о полицијској сарадњи са скоро свим земљама у региону.

- Захваљујући таквом споразуму са Словенијом, прикривени истражитељи МУП-а Републике Српске помогли су разбијању озбиљне нарко групе, због чега су награђени од државног врха Словеније. Лаж је да прикривени истражитељи из Србије могу доћи било коме на врата у БиХ и привести га. Њихова улога је да учествују у посебним истражним радњама и документовању кривичних дјела, у складу са Законом о кривичном поступку БиХ и по налогу правосудних институција БиХ - објашњава Нешић.

Срамота је и за Конаковића и за БиХ, додаје он, да држи слово Дачићу због лица која су на територији Србије, а за којима је расписана потјерница.

- Конаковић свјесно обмањује јавност, јер јако добро зна да ни БиХ ни Србија не могу испоручити своје држављане. Постоје и десетине лица у БиХ које потражују Србија и друге државе и наравно да не могу бити испоручена јер су држављани БиХ. Ником од страних државника није пало на памет да нам због тога држе лекције јер знају да Устав БиХ и закони БиХ не дозвољавају да испоручимо своје држављане. То исто важи и у случају Србије и то Конаковић зна, али му је згодно да вара своје бираче - наводи Нешић.

Покушаји опструкције полицијске сарадње не доносе корист грађанима, него искључиво криминалним организацијама.

- Ми треба да штитимо нашу дјецу, а не криминалне организације које се баве наркотицима и прањем новца. Док сам ја министар, штитићемо нашу дјецу - поручио је Нешић.