latinica  ћирилица
29/07/2024 |  12:58 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Брнабић: Срби у региону угрожени покушајима асимилације

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас у парламенту да су права српског народа у региону угрожена, прије свега покушајима асимилације, те да онај ко то не види или не жели да види показује да га није брига.
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Брнабићева је истакла да је најважнија тачка дневног реда данашње сједнице Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, за коју опозиција тврди да је усмјерена против других народа, чиме показује да тај документ није ни прочитала.

- Декларација говори и о насушној потреби да се сачувају традиција, језик, култура, наше писмо, права српског народа ма гдје живио у региону, права за која сви знамо да су угрожена прије свега покушајима насилне асимилације и онај ко то није видио свих година - или не жели да види или га је баш брига - рекла је Брнабићева.

Она је поручила да није истина да Декларација не говори о другима, зато што се, када се говори о миру и стабилности у региону, говори о свима у региону.

- Декларација је нешто што је за нас, за наш народ, а не против било ког другог народа. Тај ко прича да се други не помињу у Декларацији показује свим грађанима Србије да је није ни прочитао - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да Декларација позива на мир и стабилност у региону, говори о насушној потреби Србије, српског народа и свих грађана у Србији, али и у региону за међусобним уважавањем, поштовањем и погледом у будућност, док супротно могу да тврде само они који нису никада прочитали овај важан документ.

Посланици Скупштине Србије наставили су данас сједницу на чијем дневном реду је укупно 60 тачака, међу којима и Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду.