latinica  ћирилица
29/07/2024 |  12:05 ⇒ 12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Вархељи: Огромна част да будем поново номинован за члана Европске комисије

Европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је за њега огромна част да буде поново номинован за мађарског члана Европске комисије и поручио да се радује наставку сарадње са предсједницом Комисије Урсулом Фон дер Лајен.
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Огромна част је да будем номинован и да премијер Мађарске Виктор Орбан затражи да наставим да служим као мађарски члан Европске комисије. Радујемо се наставку нашег заједничког рада са предсједницом Фон дер Лајен - навео је Вархељи на друштвеној мрежи Икс.

Орбан је раније данас саопштио да је Вархељи, након недавних телефонских консултација са Фон дер Лајеновом, поново његов кандидат за ЕК.

Орбан је на платформи Икс написао да је Вархељи током протеклих пет година доказао да ЕУ може да направи разлику као позитивна сила у свом сусједству и шире.

- Урадиће одличан посао у предстојећем саставу Комисије! - поручио је Орбан.

Фон дер Лајенова је 18. јула у Европском парламенту изабрана за нови петогодишњи мандат на функцији предсједнице ЕК.

Након избора, Фон дер Лајенова ће, заједно са земљама чланицама ЕУ, предлагати кандидате за комесаре у новом сазиву Европске комисије.

Свака земља чланица ЕУ добија по један портфељ, а на јесен би у ЕП требало да почне процес саслушања 27 комесара ЕУ.

Фон дер Лајенова је затражила од влада држава чланица ЕУ да предложе два кандидата за чланове Комисије, мушкарца и жену, осим ако не именују поново актуелног комесара.

Вархељи обавља функцију комесара за сусједску политику и проширење од 2019. године, а према наводима медија, мало је вјероватно да ће остати на тој функцији.

Један од 27 комесара врши функцију потпредсједника Комисије и високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику.