latinica  ћирилица
29/07/2024 |  11:35 ⇒ 11:38 | Аутор: sputniknews.com

Лукашенко и Путин договорили рјешавање кључних питања до јесени

Предсједник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је са руским предсједником Владимиром Путином договорио да ће прије сједнице Врховног државног савјета Савезне државе планиране за јесен, затворити сва проблематична питања како Савјета безбједности, тако питања Владе, преноси бјелоруска агенција Белта.
Путин и Лукашенко (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT PICTURE MADE AVAILABLE TODAY/илустрација) -
Путин и Лукашенко (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT PICTURE MADE AVAILABLE TODAY/илустрација)

- На јесен, уочи 25. годишњице Споразума о формирању Савезне државе, у Минску ће се одржати све најважније активности, и сједница Савјета министара и Врховни државни савјет. Предсједник Русије Владимир Путин и ја смо се договорили да ће прије тога бити затворена сва проблематична питања и по линији Савјета безбједности (Споразум о безбједносним гаранцијама) и питања Владе - истакао је Лукашенко на сједници о међународним темама.

Према његовим ријечима, током преговора са Путином прошле недјеље на Валаму присутно је било међусобно разумијевање по свим питањима.

Он је такође нагласио да намјерава да дефинише стратегију кретања ка циљевима земље у оквиру Шангајске организације за сарадњу.

Лукашенко је подсјетио да је на самиту ШОС јула ове године у Астани Бјелорусија постала чланица ове организацие.

- Отварају се колосалне могућности. Прије свега, додатне могућности приступа огромном тржишту роба и услуга, размјена искуства, ангажовање инвестиција, диверсификација логистике и обрачуна, смањење политичких ризика - рекао је бјелоруски предсједник.