latinica  ћирилица
29/07/2024 |  10:13 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

У недјељу у Народном позоришту представа "Олуја" у знак сјећања на протјеривање Срба

Народно позориште Републике Српске угостиће у недјељу, 4. августа, чланове ансамбла из Бачке Паланке који ће одиграти представу "Олуја", насталу с циљем обиљежавања Погрома и протјеривање Срба из Републике Српске Крајине у хрватској војно-полицијској операцији "Олуја" од 4. до 7. августа 1995. године.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Аутор представе је глумица Драгана Боснић која потписује текст, режију, избор музике и игра у представи. Поред ње у представи играју глумци аматери и мушка пјевачка група.

Носилац пројекта и главни организатор је Народна библиотека "Вељко Петровић" из Бачке Паланке и Завичајно удружење "Сава Мркаљ" из Новог Сада, саопштено је из Народног позоришта.

У представи је описана прича о протјераним Србима који су се послије "Олује" населили на подручју општине Бачка Паланка, иако је тема обрађена на такав начин да се може односити на све протјеране Србе.

Кроз причање личних прича актери описују ратна дешавања и прате судбину српског народа из Крајине.

- Овом представом показујемо да разумијемо патњу протјераних Срба и да саосјећајно и братски гајимо спремност да помогнемо свој род и народ - поручују учесници и организатори пројекта.

Представа ће бити одиграна на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске са почетком у 20.00 часова, а улаз је слободан.