latinica  ћирилица
29/07/2024 |  08:57 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Алексопулос испред Бијеле куће: Косово је Србија (ФОТО)

Предсједник Матице Грка у Србији професор доктор Христос Алексопулос отпутовао је у Вашингтон 28. јула 2024. године како би подсјетио на догађај који се догодио 28. јула 1918. године.
Христос Алексопулос - Фото: Уступљена фотографија
Христос АлексопулосФото: Уступљена фотографија

Алексопулос је подсјетио да је тог дана, на иницијативу планетарно познатог српског научника Михајла Пупина, који је био лични пријатељ тадашњег предсједника САД-а Вудро Вилсона, на Бијелу кућу, поред америчке истакнута српска тробојка.

- Био је то једини пут да се нека страна застава вијори на јарболу изнад резиденције предсједника, а у част многострадалног српског народа који је дао, сразмјерно величини своје земље, највише за слободу у Великом рату - рекао је Алексопулос.

Алексопулос је поручио да га покреће љубав према Србији гдје живи и ради већ 30 година.

- Србија је моја кућа и морао сам да одем и поносно испред Бијеле куће кажем "Косово је Србија". Српски и амерички народ заједно баштине идеје слободе, правде и једнакости, никада односи кроз историју не могу да буду на задовољење обје стране јер, као што знамо у дипломатији постоје само интереси, али можемо и морамо стално да подсјећамо велике свјетске играче да на Балкану постоји један бројем мали, али духом, културом, историјом и улогом у одбрани човјечанства у Првом и Другом свјетском рату велики народ! - поручио је Алексопулос.

Христос Алексопулос (Фото: Уступљена фотографија)

Алексопулос је истакао да је "Србија много дала, све што је имала, и на олтар слободе положила читаве генерације како би свијет био слободан".

- Зато, никога данас не треба да чуди што Србија предњачи у свијету по слободарству и поштовању међународног права! Зато сам данас овдје, испред чувене Бијеле куће, иза чијих врата се кроз историју неријетко кројила судбина свијета да, као Грк чији народ је заједно са српским био у одлучујућем тренутку и када му је пријетио биолошки нестанак, да поручим гласно: "Косово је Србија!" Хвала вам, амерички пријатељи, на гесту који сте захваљујући српском генију Пупину приредили српском народу 28. јула 1918.године, али бићемо вам још захвалнији ако 28. јула 2024. године обратите пажњу на ову поруку испред Бијеле куће. Желимо и хоћемо да вас подсјетимо на дане када сте, као свјетионик демократије у свијету, са Србима били браћа. Желимо и хоћемо да запамтите да је сваки српски манастир на Косову и Метохији старији од државности велике већине модерних демократских земаља и њиховог настанка - нагласио је Алексопулос.

Алексопулос је навео да "он, као предсједник Матице Грка у Србији, свим својим бићем ради и радиће на промовисању имена Србије у свијету и никада неће одустати од тога".