latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

У Требињу завршен 67. Фестивал фестивала

У Требињу је завршен 67. Фестивал фестивала, смотра најбољих остварења аматерских драмских позоришта из Српске, Федерације, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Хрватске.
Завршен Фестивал фестивала - Фото: РТРС
Завршен Фестивал фестивалаФото: РТРС

Представа "Лет изнад кукавичјег гнезда" Студија глуме Театра 011 из Београда, проглашена је за најбољу.

Уз Златну маску за најбољу представу у цјелини, по одлуци стручног жирија, Студију глуме Театар 011 припала је и награда жирија требињске публике. Београдском театру припала је и Златна маска за најбољу женску епизодну улогу.

- Нисам очекивала, јер сам странац у овој земљи и баш ми је драго, још нисам свјесна, не могу да се искажем како треба - каже члан Студија глуме Театар 011, Марина Мардер.

- Толико сам срећна да се цијела тресем, о овоме сањам од 2017. године када смо први пут дошли у Требиње, бити најбољи међу најбољима, заиста је срећа огромна, остала сам без ријечи - рекла је Наташа Радоњић, редитељ представе "Лет изнад кукавичјег гнезда".

Највише Златних маски, ипак, жири је додијелио представи "Оркестар Титаник" Градског позоришта Требиње, која је награђена у три категорије - за најбољу мушку епизодну улогу, најбољу сценографију и најбољу костимографију.

- Фестивал је нешто што нама аматерима да неки фидбек шта смо то радили, али и да видимо шта друга позоришта раде, а дружење на оваквим манифестацијама је незаборавно - додао је члан Градског позоришта Требиње, Зоран Јакшић.

Златну маску за најбоље редитељско остварење "Борислав Бора Глигоровић" жири је додијелио Светлани Гашко за режију представе "Сметови" у извођењу Аматерског позоришта Културног центра Кисач .

- Није ми ово прва награда,, већ сам два пута награђивана за режију за ову представу у Србији, кажем нисам знала шта да очекујем, јер је ово Фестивал фестивала и долазе најбоље представе из региона, али ево је - истакла је Светлана Гашко, редитељ представе "Сметови" Културног центра Кисач из Македоније.

Седмодневни Фестивал Фестивала у Требињу обогаћен је изложбама слика, промоцијама књига, тематским разговорима и другим пратећим садржајима. Публика је током Фестивала одгледала седам представа.