latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:24 ⇒ 16:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Организатори ОИ у Паризу упутили извињење због сцене која подсјећа на "Тајну вечеру" (ФОТО)

Организатори Олимпијских игара у Паризу упутили су данас извињење свима који су на свечаном отварању игара били увријеђени поставом стола која их је подсјетила на слику Леонарда да Винчија "Тајна вечера".
Отварање ОИ у Паризу (Фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
Отварање ОИ у Паризу (Фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Умјетнички директор церемоније отварања ОИ Томас Жоли рекао је да је намјера била да се слави разноликост и ода почаст слављу и француској гастрономији, преноси АП.

Портпаролка организатора Игара Париз 2024. Ан Декам рекла је, на конференцији за новинаре, да ни у једном тренутку намјера није била да се покаже непоштовање према било којој религијској заједници.

- Напротив, мислим да је Томас Жоли заиста желео да прослави толеранцију и гледајући истраживања јавног мнења, мислим да је тај циљ остварен. Уколико су неки то схватили као увреду, заиста се извињавамо - саопштила је Декам.

Жоли је за АП објаснио своје намјере и нагласио да његова жеља није била да буде субверзиван, да се руга или да шокира.

- Највише од свега, желио сам да пошаљем поруку љубави, инклузија, а никако подјела - рекао је Жоли.

Слика Да Винчија приказује тренутак у којем Исус Христ објављује име апостола који ће га издати, док је на позорници у петак увече за столом на централној позицији била ди џеј и продуцент Барбара Буч, иначе икона ЛГБТ заједнице, окружена плесачима и умјетницима транвеститима.

Вјерски конзервативци из цијелог свијета осудили су тај сегмент церемоније, а бискупска конференција Католичке цркве у Француској осудила је "сцене исмјевања" хришћанства, преноси АП.

Сличан став изнијела је и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Англиканска заједница у Египту изразила је дубоко жаљење, наводећи да би Међународни олимпијски комитет могао да изгуби свој препознатљиви спортски идентитет и хуманитарну поруку.