latinica  ћирилица
28/07/2024 |  12:38 | Аутор: СРНА

Конаковић покреће иницијативу за стављање ван снаге споразума о полицијској сарадњи са Србијом

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић најавио је да ће на сједници Савјета министара идуће седмице покренути иницијативу за стављање ван снаге споразма БиХ и Србије о полицијској сарадњи.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- На сједници 31. јула покренућу иницијативу да се Споразум Савјета министара и Владе Србије стави ван снаге и да се Савјет министара, као страна потписница, изјасни о томе - рекао је Конаковић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је објаснио да је стављање ван снаге овог споразума могуће само ако министри из Републике Српске у Савјету минстара дигну руку за то, јер тако каже Устав БиХ.

Конаковић је рекао да овај споразум омогућава да полиција из Србије, када год то МУП Републике Српске затражи, дође и учествује у некој заједничкој активности, омогућава заједничку едукацију, прављење планова и програма, патрола.

- И све то са оружјем - рекао је Конаковић, додавши да и његова пратња прелази границу БиХ и улази у друге земље са оружјем.

Конаковић је навео да споразум предвиђа и тзв. скривене истражиоце, према чему, МУП Републике Српске или кантонални МУП-ови могу правити истраге у којима се ангажују скривени истражиоци који имају овлаштења на простору цијеле БиХ.

- Можда се већ врши нека истрага под патронатом овог споразума, којим је БиХ то легално дозволила - рекао је Конаковић, констатујући да је овај споразум закључен и ратификован у оба дома Парламентарне скупштине БиХ док је у власти била СДА.

Конаковић је истакао да БиХ из тог времена идентичан споразум о полицијској сарадњи има и са Хрватском.

Говорећи о томе да четири кантона у Федерацији БиХ у којима власт предводи СДА нису дали сагласност на Реформску агенду, због чега је доведено у питање добијање помоћи Европске комисије за БиХ из Плана раста за западни Балкан, Конаковић је оцијенио да излаз из ове ситуације представља заобилажење СДА у том процесу.

- Са најбољом намјером да документи прођу што ширу усклађеност Савјет министара је рекао да кантони буду у радном тијелу, усвојен је пословник који каже да се одлуке морају доносити консензусом и они су злоупотријебили ту добру вољу. Требамо хитно сјести и покушати наћи неки нови модел да заобиђемо СДА - закључио је Конаковић.