latinica  ћирилица
28/07/2024 |  11:37 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Члановима "Маслеше" из Бањалуке забранили истицање заставе Српске на фестивалу у Турској

Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" Бањалука саопштио је на својој званичној Фејсбук страници да им је на дефилеу 25. фестивала културе и умјетности Истанбул – Бујукчекмече у Турској, онемогућено истицање заставе Републике Српске, уз заставу БиХ.
КУД Веселин Маслеша (Фото: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa ) -
КУД Веселин Маслеша (Фото: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa )

Како су истакли у саопштењу, то се догодило синоћ у склопу међународног представљања града Бањалуке, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

- Иако се у оваквим приликама углавном јављамо лијепим поводима, да пренесемо богатство упознавања других култура и традиција Европе и свијета, те путем цијењених сарадника из бројних медија, бар дјелимично упознамо наше суграђане о нашим активностима на самом фестивалу, овог пута се, нажалост, јављамо поводом скандалозне ситуације која нас је задесила већ трећи дан фестивала. Ансамбл 'Маслеша' већ деценијама промовише традицију ових простора, укључујући сва три конститутивна народа, те у склопу својих активности, сасвим логично носи и обиљежја Републике Српске уз, наглашавамо, и јасна обиљежја БиХерцеговине како пропозиције свјетске организације фолклорних фестивала (ЦИОФФ) и налажу и никада се ни на који начин нисмо огријешили нити смо омаловажили како заставу Републике Српске, тако ни заставу Босне и Херцеговине, поштујући све добре људе које у њој живе, без обзира на вјеру, нацију или име и презиме -  наводе из "Маслеше".