latinica  ћирилица
28/07/2024 |  08:43 ⇒ 08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

У Венецуели се одржавају предсједнички избори, Мадуро се нада трећем мандату

У Венецуели се данас одржавају предсједнички избори на којима ће бирачи одлучити да ли ће актуелни шеф државе Николас Мадуро добити трећи узастопни мандат или подржати кандидата опозиције Едмунда Гонзалеса Урутиа.
Николас Мадуро (Фото: EPA-EFE/HENRY CHIRINOS) -
Николас Мадуро (Фото: EPA-EFE/HENRY CHIRINOS)

Мадура на изборима изазивају бивши дипломата Едмундо Гонзалес Урутиа, који представља опозицију и још осам кандидата.

Опозициона лидерка Марија Корина Мачадо је била звијезда у предизборној кампањи коалиције, чак и након забране обављања јавне функције што ју је принудило да преда штафету кандидату Едмунду Гонзалесу, 74-годишњем бившем дипломати.

Гонзалес је добио подршку чак и од неких бивших присталица владајуће партије, али опозиција и посматрачи сумњају да ће гласање бити поштено имајући у виду неке одлуке изборних власти и хапшења опозиционих активиста.

Мадуро, чији поновни избор 2018. САД сматрају лажним, рекао је да земља има најтранспарентнији изборни систем на свијету и упозорио на “крвопролиће“ ако буде изгубио, пренио је Ројтерс.

Више од 21 милиона грађана има право гласа у Венецуели, међутим, због егзодуса више од 7,7 милиона људи због дугогодишње економске кризе, број потенцијалних гласача износи око 17 милиона, пренио је АП.

Гласање није обавезно и обавља се електронским путем.

Мадуро, кога подржава 13 партија, обећао је да ће гарантовати мир и економски раст који ће учинити Венецуелу мање зависном од прихода од нафте.