latinica  ћирилица
28/07/2024 |  08:36 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Маглај: У Крсном пољу одржан Завичајни сабор

У Крсном пољу код Маглаја одржан је 19. Завичајни сабор "Крсно поље-Бакотић-Бочиња-Долац" на којем су се окупили српски повратници и расељена лица са тог подручја.
19. Завичајни сабор "Крсно поље-Бакотић-Бочиња-Долац" - Фото: СРНА
19. Завичајни сабор "Крсно поље-Бакотић-Бочиња-Долац"Фото: СРНА

Саборску заставу синоћ је подигао овогодишњи кум Сабора Зоран Божић, сениорски репрезентативац Њемачке у ватерполу поријеклом из ових крајева, док је за коловођу Сабора изабрана Дијана Митровић.

Парох маглајски Владимир Кукић, који је служио вечерње у оквиру Сабора, указао је на значај ове традиционалне манифестације у којој је свако чиста срца добродошао и који поново окупља некадашње становнике расуте на све стране свијета.

- Људи своје годишње одморе планирају према одржавању Сабора како би се захвалили Господу на сваком добру које добијамо - изјавио је Кукић, истичући задовољство што је Сабор сваке године све љепши и већи.

Кукић је навео да се пламен овог саборавања покренуо и пренио на друга повратничка мјеста и поручио да је огњиште нешто непроцијењиво.

- Огњиште је нешто што су стицали наши прадједови и дједови, и данас, ми као наслиједници немамо право да га тек тако у бесцјење дамо. Сачувајмо педаљ земље да имаш гдје да дођеш и поклониш сјенима предака јер не рађа добра плода коријен који се пресађује често пута - поручио је Кукић.

Организатор Завичајног сабора Сретко Ђурковић рекао је да је Сабор значајно допринио да се некадашњи становници овог краја враћају, обилазе и обнављају своја имања.

- Почели смо у петак изворном музиком овог краја и традиционалном џипијадом, обилазећи наша села - навео је Ђурковић.

Према његовим ријечима, Сабору је претходила пољско-житна молитва на Брежђима у Бакотићу на празник Светог великомученика Прокопија, која је окупила велики број учесника.

Сабору је присуствовала посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић која је истакла да је задовољна што су Срби овог подручја довољно освијештени да сачувају своја огњишта и родну груду, у околностима када политичко Сарајево поступцима константно поручује да Срби у Федерацији БиХ нису радо виђени гости.

- Дивим се овим људима на њиховој храбрости да очувају своју родну груду - рекла је Вулићева, која је изразила жаљење што протјерани Срби са сарајевско-романијске регије нису озбиљније приступили повратку како би их било више од оних који данас насељавају те крајеве, а потенцијални су терористи.

Организациони одбор припремио је богат културно-умјетнички програм и ватромет.