latinica  ћирилица
28/07/2024 |  07:48 ⇒ 11:35 | Аутор: РТС

Број погинулих у нападу на Мајдал Шамс порастао на 12; Израел одговорио

Најмање 12 особа је погинуло, а више од 30 је повријеђено у ракетном нападу Хезболаха, на село Друзе на Голанској висоравни. Израелска авијација одговорила је ноћас нападом на циљеве Хезболаха "дубоко унутар Либана".
Погођено дјечије игралиште у Израелу (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Погођено дјечије игралиште у Израелу (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

МСП Израела: Хезболах прешао "све црвене линије"

Министарство спољних послова Израела саопштило је да је Хезболах "прешао све црвене линије" смртоносним ракетним ударом у којем је погинуло 12 дјеце.

- Суботњи масакр представља прелазак свих црвених линија од стране Хезболаха. Ово није војска која се бори против друге војске, већ је ријеч о терористичкој организацији која намјерно напада на цивиле - наводи се у саопштењу.

Иран упозорио Израел да не улази у "нову авантуру" у Либану

Иран је упозорио Израел да не улази, како је рекао, у било какву "нову авантуру" у Либану, истиче се у саопштењу које је издао тамошњи портпарол министарства спољних послова Насер Канани.

Израелска авијација напала циљеве Хезболаха "дубоко унутар Либана"

ИДФ је ноћас одговорио на напад Хезболаха у којем је на фудбалском игралишту страдало 12 особа.

Наиме, ИДФ је извршио серију напада на позиције Хезболаха дубоко унутар либанске територије и на југу Либана, укључујући складишта оружја и терористичку инфраструктуру, саопштила је војска.

Након ракетног напада Хезболаха на Мајдал Шамс на Голанској висоравни у којем је погинуло најмање 12 особа, а повријеђено више од 30, израелски министар одбране Јоав Галант разговарао је о процјени ситуације са начелником генералштаба израелске војске генерал-потпуковником Херзијем Халевијем и другим високим званичницима одбране.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да ће Хезболах платити високу цијену какву до сада није платио.

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је да је либанска милитантна група Хезболах прешла све "црвене линије" након напада на Голанској висоравни.

Високи званичник Хезболаха Мохамед Афиф, са друге стране, тврди да та група није одговорна за напад на село Друзе на Голанској висоравни.

Осуде су стигле и САД и Либана. Бијела кућа је навела да је подршка САД безбједности Израела непоколебљива и снажна против свих терористичких група које подржава Иран, укључујући либански Хезболах.

Влада Либана осудила је нападе на цивиле и позвала на прекид непријатељства на свим фронтовима.

На дипломатском плану, извор Израела тврди да су ираелски преговарачи прослиједили представницима Сједињених Америчких Држава најновији приједлог Тел Авива за споразум о прекиду ватре са Хамасом.