latinica  ћирилица
27/07/2024 |  15:45 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

У Паризу отворена "Српска кућа", мјесто гдје се сусрећу традиција и модерност (ВИДЕО)

У Паризу је данас свечано отворена "Српска кућа", у оквиру Олимпијских игара 2024. године, а отварању су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, који је пресјекао црвену врпцу, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Српска кућа у Паризу (Фото:  screenshot-video Tanjug) -
Српска кућа у Паризу (Фото: screenshot-video Tanjug)

Домаћин Српске куће Данијел Николић упознао је прве госте и представио поставку "Коријени" аутора Душан Јововић који је приказао оно најбоље што је Србија дала, као што су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Марић Ајнштајн и многи други умјетници.

Вучић је комуницирао преко видео везе уживо у Кнез Михаиловој улици у Београду са неколико спортиста и са одиграо са њима игру "икс окс", како би се истакла тема предстојеће специјализоване изложбе Експо 2027. у Београду, чија је главна тема игра.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

"Српска кућа" смјештена у Парку Ла Вилет који ће за вријеме Олимпијских игара понијети име Парк нација јер је у њему смјештено чак петнаест националних кућа, представљаће јединствени центар који ће посјетицима понудити богато и интерактивно искуство српске културе, историје, спорта и гастрономије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Овај мултифункционални павиљон осмишљен је као мјесто гдје се традиција и модерност сусрећу, кроз иновативне мултимедијалне презентације и културне догађаје.

Централни дио "Српске куће" чиниће умјетничка инсталација Коријени, висока 6,5 метара, симболизујући "Дрво живота", која ће дочарати дубоке коријене српског народа и његове традиције, културе, историје.

Посјетиоци ће имати прилику и да кроз напредне технолошке алгоритме виде анимације инспирисане српским спортистима, радовима Надежде Петровић, као и да се упознају са великим српским научницима и иноваторима попут Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Поред тога, "Српска кућа" ће представити и богат документарни фото-материјал из Архива Југославије, који ће први пут бити приказан јавности.

Овај материјал укључује хиљаде артефаката везаних за учешће Србије на претходним Олимпијским играма.

Гастрономски дио павиљона омогућиће посјетиоцима да уживају у традиционалним српским јелима припремљеним на модеран начин од стране најталентованијих младих кувара Србије из Јуниор Ћефс Цлуба.

Истакнут је и значај српске туристичке понуде, економије базиране на модерним технологијама, иновације у науци, као и планова за ЕXПО2027.

Поред културних и гастрономских догађаја, планиран је и богат пратећи програм, укључујући наступе српских прослављених умјетника.

"Српска кућа" биће отворена сваког дана од 10 до 22 часа, а улаз ће бити бесплатан за све посјетиоце.

Носиоци пројекта Српска кућа су Влада Републике Србије и Привредна комора Србије, док су кључни партнери Амбасада Србије у Паризу, Туристичка организација Србије и Олимпијски комитет Србије.