latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:23 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Почело одбројавање за ОИ у Паризу (ВИДЕО)

Два дана остало је до почетка 33. Љетних Олимпијских игара у Паризу. Французи се припремају да највећи спортски догађај прође без иједног инцидента.
Олимпијада (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Олимпијада (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Главни град Француске "одбројава" до почетка Олимпијских игара, припреме су у финишу, велики дио спортиста је већ стигао, а самим тим и безбједност је, из разумљивих разлога, подигнута на највиши ниво. Церемонија свечаног отварања биће у петак, али ће нека такмичења, попут фудбала, почети већ данас.

Много труда и рада је уложено да ове Игре буду организоване на врхунском нивоу и сада је вријеме да уживамо у заједништву, љубави и спорту. Хвала свима који су нам то омогућили. У Паризу нас очекује спектакл и вјерујем да ће навијачи широм свијета бити задовљни - наводе организатори игара у Паризу.

Први пут у историји Игара церемонија званичног отварања биће ван стадиона. На ријеци Сени планиран је дефиле бродова са спортистима учесницма Игара, док ће их навијачи поздрављати са околних мостова. Очекује се око 200 хиљада гледалаца али у исто вријеме биће присутно исто толико и припадника полиције.

- Постоји безбjедносни изазов и то је тако за све главне градове који организују Игре. Тако је и за ову церемонију отварањa. Сви морамо да се потрудимо да Игре прођу у најбољем могућем реду. Много је труда уложено, али колико видим, све је спремно. Желим спористима пуно успијеха - наводе домаћини игара.

Због страха од тероризма јаке мјере безбједности се могу видети на сваком кораку. У простор, гдје је планирана церемонија отварања, недалеко од Ајфеловог торња, може се ући само са новинарском акредитацијом или плаћеном картом за туристички обилазак, уз додатне провјере.

- Можете видјети улице које су дјеломично блокиране. Дакле, једини начин да прођете јесте да докажете да живите овдје. Иначе, не можете ући у свој дом. То је супер за град, за економско стање града, али мислим да постоје неки проблеми које треба ријешити - поручили су организатори игара у Паризу.

Свечано отварање Олимпијских игара у Паризу биће одржано у петак од 19.30 часова. Очекује се учешће више од 10 хииљада спортиста.