latinica  ћирилица
24/07/2024 |  09:51 ⇒ 09:51 | Аутор: РТС

Камала Харис у Висконсину: У новембру се бира између слободе и хаоса

Потпредсједница САД Камала Харис на предизборном скупу у Висконсину истакла је да се у новембру бира између слободе и хаоса.
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/JEFFREY PHELPS) -
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/JEFFREY PHELPS)

Камала Харис је пред својим присталицама у Висконсину нагласила да вјерује у будућност у којој свака особа има прилику не само да преживи, већ и да напредује".

Навела да је то њен први званични предизборни скуп пошто је раније објавила да је обезбиједила довољну подршку делегата да постане кандидат Демократске странке на председничким изборима у новембру.

Харисова је покренула кампању, а након што је акруелни предсједник САД Џозеф Бајден одустао од трке за реизбор.

Харисова је на бину изашла уз песму "Слобода" (Freedom) и у говору поручила да у САД "предатори злостављају жене" а да се "потрошачи пљачкају", преноси АП.

Харисова је своју кампању означила као ''ону у којој су људи на првом месту, за разлику од Трампове у којој су то корпорације и интереси''.

"Застјарела и заостала Трампова политика"

Трампову политику описала је као застарелу и заосталу и такође га је оптужила да жели да уназади земљу, пише Глас Америке.

- У овој кампањи, обећавам вам да ћу поносно упоређивати своје резултате са његовим (Трамповим) било ког дана... Да ли желите да живите у земљи слободе, саосећања и владавине права, или у земљи хаоса, страха и мржње - упитала је Харисова.

Такође је навела да ће проширити приступ праву на абортус након одлуке Врховног суда да укине то право на федералном нивоу.

- Зауставићемо екстремну забрану абортуса Доналда Трампа зато што верујемо женама да саме доносе одлуке о својим телима а не да им влада говори шта да раде. Када Конгрес усвоји закон о обнови репродуктивних слобода, потписаћу га као председница САД - истакла је Харисова.

Агенција наводи и да је Харисова од недјеље, када је преузела предизборну трку од Бајдена, прикупила за кампању још 100 милиона долара у донацијама.

Висконсин је важна савезна држава коју демократе виде као суштински важну за обезбјеђивање побједе на предсједничким изборима, односно у тим државама демократски кандидати за предсједнике традиционално побјеђују.

Републиканци су се у кампањи усмјерили на Харисову и поручили да су били спремни за промјену и да им њен избор није промијенио планове у кампањи.

Трамп је Харисовој дао надимак "Лажљива Камала" и оптужио је да није била довољно чврста према криминалцима док је била тужилац.

Делегати би требало формално да именују предсједничког кандидата на Демократској националној конвенцији у Чикагу у августу.