latinica  ћирилица
24/07/2024 |  08:28 ⇒ 08:29 | Аутор: СРНА

Кришто: План раста за западни Балкан приоритет у разговорима са Европском комисијом

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је План раста за западни Балкан тренутно приоритетна тема у разговорима са институцијама Европске комисије, истичући да БиХ има шансу да се прикључи земљама региона када је ријеч о овом инструменту.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Криштова је изјавила да је БиХ ускладила 98 одсто мјера с приједлогом Европске комисије, те да су преостала два корака која су технички договорена – мјере у вези са Уставним судом БиХ и начин одлучивања у Конкуренцијском вијећу и Вијећу за државну помоћ.

- Ово је изазвало и одређени застој у преосталом процесу када је ријеч о Реформској агенди, у којој се листа реформи прецизно разрађује у активности и индикаторе. Много времена смо изгубили у покушају да постигнемо стопостотну усклађеност с приједлогом Европске комисије - рекла је Криштова за "Дневни аваз".

Сарајевски дневник је навео да је услов за исплату прве транше из Плана раста било усвајање буџета БиХ за ову годину, али је након његовог усвајања подршка остала залеђена до усаглашавања свих мјера из Реформске агенде.

- Усвајање буџета је корак ближе имплементацији Плана раста ЕУ за западни Балкан, а Реформска агенда нам је потребна првенствено ради нас самих, унутар БиХ, како бисмо имали дефинисан ходограм активности које предстоје - објаснила је Криштова.

Она је оцијенила да у вријеме преткампање за предстојеће локалне изборе фокус мора да буде на важним стварима, прије свега на доношењу низа закона који су обавеза БиХ.

- Европски пут и реформе пријеко су потребан оквир приближавања ЕУ. Не можемо и не смијемо се од тога уморити. Различитих мишљења може бити, али алиби за непостизање договора и консензуса не може нико тражити - закључила је Криштова.