latinica  ћирилица
23/07/2024 |  21:31 ⇒ 24/07/2024 | 07:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Мађарска блокира средства чланицама ЕУ док Кијев не дозволи испоруке Лукоила

Мађарска ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK / POOL, илустрација) -
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK / POOL, илустрација)

- Јасно сам ставио до знања да, докле год Украјина не ријеши ово питање, сви треба да забораве на исплату 6,5 милијарди евра Европског инструмента мировне помоћи као компензацију за пошиљке оружја - рекао је Сијарто.

Он је оцијенио да је Европска комисија сада у тешкој ситуацији, јер Украјина, како је рекао, крши споразум који је претходно закључила са Европском унијом.

- Дакле, сада би требало да буде јасно да ли је Европска комисија способна да заступа европске интересе, интересе европских земаља, посебно у овако критичној ствари, а то је сигурност снабдијевања енергијом - истакао је Сијарто.

Он је објаснио да у споразуму о придруживању између Европске уније и Украјине стоји да Украјина не може ни у цјелини ни дјелимично да прекида транзит енергената преко Украјине у земље чланице ЕУ.

- Сада је ситуација да је снабдијевање енергијом двије земље чланице Европске уније, Мађарске и Словачке, такође угрожено од Украјинаца, јер 33 одсто нашег увоза сирове нафте, а отприлике 40-45 одсто словачке сирове нафте долази из Лукоила, из Русије, преко Украјине - рекао је Сијарто.

Раније данас Интерфакс је пренио да Лукоил током јула није испоручивао нафту преко Украјине у Словачку и Мађарску пошто је претходно Кијев ставио Лукоил на нову листу санкција.

Бриселски Политико је претходно писао да се Мађарска суочава са енергетском кризом због ограничења транзита нафте.

Сијарто је навео да је тренутно ситуација стабилизована уз помоћ "привремених рјешења", али додао да је дугорочно немогуће обезбиједити сигурност снабдијевања нафтом Мађарске и Словачке без нафте фирме Лукоил.