latinica  ћирилица
23/07/2024 |  19:09 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Под чијим притиском је МИП БиХ прекршио властиту одлуку? (ВИДЕО)

Да ли се полако одмотава клупко замршено од стране министра иностраних послова Елмедина Конаковића и министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о дозволи за ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије у гашењу пожара на територији БиХ?
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Наша телевизија је у посједу докумената који потврђују постојање одобрења од 15. децембра 2023. у којем јасно стоји да је Министарство иностраних послова сагласно са прелетом и слијетањем авиона или хеликоптера Србије, преко и на територији БиХ, за 2024. годину.

Упркос томе, у протеклих неколико дана министарства којима руководе Бошњаци не дозвољавају долазак хеликоптера из Србије за гашење пожара.

Прије осам мјесеци Министарство иностраних послова у Савјету министара било је сагласно са прелијетањем и дјеловањем ваздухоплова МУП-а Србије на територији БиХ. Прије свега два мјесеца, такви летови су се и изводили без икаквих опструкција. Показују то документи у које наша телевизија има увид.

- Министарство иностраних послова БиХ изражава поштовање амбасади Републике Србије у Сарајеву и у вези ноте од 15. децембра 2023. године има част обавијестити да је сагласно са прелетом, односно слијетањем ваздухоплова преко и на територији БиХ за 2024. годину - наведено је у документу.

Тим трагом, послали смо упит Министарству иностраних послова због чега крше сопствена одобрења и још не дозвољавају ангажман хеликоптера МУП-а Србије на гашењу евентуалних пожара. Одговор нисмо добили.

Расположенији за причу о хеликоптерима био је министар одбране. Пожалио се команданту НАТО штаба у Сарајеву Метју Валасу и затражио да се БиХ третира као суверена држава. Хелез је још раније рекао да неће дозволити ангажовање хеликоптера Србије зато што је БиХ суверена и има своје ресурсе.

А када се у однос снага ставе капацитети БиХ и Србије, омјер је 1:36, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. Још док је био члан Предсједништва, истиче Додик, опремљеност БиХ за такве ситуације била је на незавидном нивоу.

- Србија је дигла све своје хеликоптере и напунила балоне са водом, може да баци у једном тренутку 65 тона воде на једном мјесту. А знате колико могу ови стари, зарђали, пропали хеликоптери ОС БиХ? Могу да наточе тону и 800 литара - каже Додик.

Очигледно да политичко Сарајево, након Свесрпског сабора, на све начине покушава да саботира специјалне везе Републике Српске и Србије, па тако зарад политичких убјеђења или илузија не питају за цијену. Звучи познато.

- А кад дође зима ни ми нећемо дозволити транспорт гаса из Србије за БиХ да не понижавамо ту државу, па нек се Сарајево грије на Хелеза, Комшића и сличне и нека Сарајлије угрије та мржња према Србији - истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Понашање бошњачких кадрова у Савјету министара је чисто политиканство, сматра замјеник предсједавајуће Савјета Сташа Кошарац. Каже да ни њему није јасно због чега се не дозвољава регионална сарадња, посебно у ситуацијама када су у опасности људски животи.

- Не видим разлог зашто неко стално политизује. Очигледно овдје станује ментални проблем да Србија и Република Српска имају право да дефинишу своје кораке. Да ли је неко из Републике Српске правио проблем кад је неко из ФБиХ правио неку врсту ангажмана с неким? Наравно никада - каже Кошарац.

Као што је био случај претходних година, када су канадери Хрватске гасили пожаре на подручју западне Херцеговине. И тада је хрватским службама помагао Хеликоптерски сервис Републике Српске, али тада није било Хелеза и сличних да причају о сувереној држави док земља гори у пламену.