latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:29 ⇒ 17:31 | Аутор: sputniknews.com

Ђинпинг: Кина спремна да са Русијом ради на развоју свјетске енергетике

Кинеске власти спремне су да раде са Русијом на промовисању здравог развоја глобалне енергетске индустрије, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY) -
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY)

- Полазећи од нове историјске основе, Кина је спремна да, заједно са руском страном, промовише моћнији, еколошки и здравији развој глобалне енергетске индустрије - наводи се у поруци коју је Си Ђинпинг упутио учесницима VI Руско-кинеског енергетског пословног форума.

Како је навео, Пекинг је посвећен обострано корисној сарадњи у овом правцу и пружаће подршку одржавању одрживих ланаца снабдијевања.

Ђинпинг је подсјетио да се ове године навршава 75 година од успостављања кинеско-руских дипломатских односа.

- Захваљујући напорима обје стране, Кина и Русија промовишу свеобухватно стратешко партнерство у новој ери. Енергетска сарадња између двије земље постаје зрелија, стабилнија и трајнија - закључио је кинески лидер.

Према његовим ријечима, таква сарадња "доноси опипљиве користи народима и Кине и Русије".

На форуму учествују водеће руске и кинеске компаније, велике банке, представници власти и научне заједнице, укључујући ЦНПЦ, Синопек, Државна енергетска корпорација Кине, Гаспром, Росњефт, Росатом, Русхидро, Руски државни универзитет за нафту и гас Губкин и Кинески инжењерски институт за обновљиве изворе енергије.