latinica  ћирилица
23/07/2024 |  16:17 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Сплитски аеродром мета напада хакерске групе Акира, траже откупнину

Хакерска група Акира извршила је удар на систем сплитског аеродрома Свети Јероним, а министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић каже да хакери траже откупнину за откључавање података.
Сплит - Фото: РТРС
СплитФото: РТРС

Божиновић додаје да су су службе идентификовале међународну групу с евроазијског подручја.

- Од синоћ све наше службе сарађују и унутар Хрватске, али и с Европолом, ФБИ и другим партнерским службама у свијету. Важно је рећи да се ради о кибернетичком нападу, а не о терористичком нападу, ово је класичан рансомвер - рекао је Божиновић у Сплиту.

Он је појаснио да хакери дјелују на информационе системе тако што с тим програмима затворе и закључају одређене податке, а онда у највећем броју случајева траже новац да би их било могуће откључати.

- Наша позиција је да с криминалним групама нема преговора, а што се тиче опоравка система, на томе се ради и сигуран сам да ће у догледно вријеме то бити ријешено. Идентификована је међународна група, у сарадњи с партнерима у иностранству, геолокација је за сад евроазијско подручје - навео је министар.

Сплитски аеродром синоћ око 19.30 часова био изложен хакерском нападу, због чега је дошло до преусмјеравања авиона на друге дестинације, а још није познато колика је штета од овог напада, пишу хрватски медији.