latinica  ћирилица
23/07/2024 |  15:52 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

СЗО и Уницеф позивају на брзу реакцију у рјешавању проблема епидемије морбила

Свјетска здравствена организација и Уницеф позвали су све у БиХ да уложе додатне напоре у рјешавању проблема епидемије морбила, како би се избјегле непотребне компликације и губитак живота у вези са пропуштеном вакцинацијом.
Свјетска здравствена организација (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI) -
Свјетска здравствена организација (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

У заједничком саопштењу ове двије организације апеловале су и на родитеље да провјере вакцинални статус своје дјеце, како би били сигурни да су примили двије дозе МРП вакцине, наводећи да је број обољелих од морбила у БиХ виши од 7.000 уз регистрована два смртна случаја.

Најновије процјене обухвата имунизацијом, објављене претходне седмице, показују пад вакцинације против морбила у БиХ са стопом покривености од 55 одсто, уз напомену да ове стопе морају досећи најмање 95 одсто, како би се спријечиле епидемије у заједници.

Специјални представник СЗО у БиХ Ервин Корман нагласио је да нема оправдања да у овој години дјеца буду у опасности да оболе од ове болести која се може спријечити.

"Морамо брзо одговорити на растуће случајеве кроз предузимање мјера јавног здравља и улагање у јачи здравствени систем у цијелој БиХ", рекао је Корман.

Морбили су једна од најзаразнијих болести на свијету, а шире се када заражена особа дише, кашље или кише, јер вирус остаје активан и заразан у ваздуху или на зараженим површинама до два часа.

Изражен осип је највидљивији симптом, док компликације могу укључивати сљепоћу, енцефалитис, тешку дијареју и сродну дехидрацију, те инфекције уха и упалу плућа.