latinica  ћирилица
23/07/2024 |  15:30 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од злочина у Јабуци код Фоче

Тридесетдвије су године од првог масовног страдања фочанских Срба у посљедњем рату, када су муслиманске јединице, у осамнаест села мјесне заједнице Јабука, свирепо убиле 43 становника српске националности.
Јабука код Фоче - Фото: РТРС
Јабука код ФочеФото: РТРС

За овај злочин нико од наредбодаваца и извршилаца није одговарао.

Осамнаест српских села подно Јахорине у фочанској Јабуци сравњено је са земљом. Муслиманска војска милости није имала ни за слијепе, непокретне и немоћне старце, дјевојке и дјецу, које су убијали, масакрирали и палили у њиховим кућама. Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

- Свако село су напали у исти моменат и тачно су знали куда се крећу. Све су добро испланирали направили су и зајседе куда би народ могао бјежати и све редом убијали - рекао је Неђо Мастило свједок страдања Срба у Јабуци код Фоче.

И Преображењски храм порушен је до темеља. Фочанска Јабука Дејтонским споразумом припала је Федерацији БиХ, а родбина је сахрањене страдалнике пренијела на гробље Божовац у Фочу. Од тада је у селима живот замро.

- Такође, сада кад дођем по једино што можемо да слушамо тишину и загрлимо тугу. Емоције прораде у сваком човјеку, нико није равнодушан према томе - каже Гордан Мастило свједок страдања Срба у Јабуци код Фоче.

Потомке и родбину страдалих још више боли немар бх. правосуђа. Свако мало их обавијесте да је неко од осумњичених за злочин умро.

- Онда сам се ја чуо са тужитељком и рекао, па шта радите чекате да сви помру, а и ми свједеоци и да се више о томе не говори никад ту правду не вјерујем да ћемо дочекати - рекао је Љубиша Симовић свједок страдања Срба у Јабуци код Фоче.

Након служења парастоса, породице, родбина и делегације прислужиле су свијеће и положиле свијеће и вијенце на централно обиљежје и гробове страдалих Срба из фочанске Јабуке.