latinica  ћирилица
23/07/2024 |  13:01 | Аутор: СРНА

Нуждић: Правосуђе БиХ више од 30 година касни са процесуирањем злочина у Јошаници

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да правосудне институције на нивоу БиХ треба да одговоре због чега се на процесуирање злочина у Јошаници код Фоче, у коме је убијено 56 српских цивила, чека више од 30 година.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

- Све о овим злочинима је документовао МУП Републике Српске и Републички центар. Задатак институција Републике Српске је да говоре и документују све о овом, али и другим злочинима над Србима и да не допусте да страшна судбина јошаничких, али и других српских жртава падне у заборав - рекао је Нуждић Срни.

Коментаришући подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против бившег припадника такозване Армије БиХ Амела Исића због учешћа у убиствима српских цивила у фочанском селу Јошаница и околним засеоцима крајем 1992. године, Нуждић је рекао да је у међувремену умро велики број свједока, али и извршилаца, а да су Републички центар и породице убијених у Јошаници ипак спремни да ураде све што је у њиховој моћи да овај страшни злочин буде процесуиран.

Према његовим ријечима, у "Атласу злочина над Србима" до детаља је анализиран и реконструисан напад на ово српско село и породице и удружења погинулих из Фоче у потпуности су исказале жељу и спремност да свједоче у правосудном процесу, али је Тужилаштву БиХ било потребно скоро 32 године за подизање оптужнице.

Нуждић подсјећа да се у овом фочанском селу десио монструозан злочин над невиним становницима који су се спремали да прославе своју крсну славу.

- Нажалост, у крвавом пиру, осим мушкараца, страдали су и старци, жене, а поготово је трагично што су убијана и дјеца. Мала Данка Тановић од само двије године, брат и сестра Дражен и Драгана Вишњић, што само свједочи да се радило о страшном злочину, те да је циљ злочинаца био да истријебе све што је српско - закључио је Нуждић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег припадника такозване Армије БиХ Амела Исића због учешћа у убиствима српских цивила у фочанском селу Јошаница и околним засеоцима крајем 1992. године.

На терет му се ставља ратни злочин против цивилног становништва, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина и повреде закона или обичаја рата.

Исића терете да је у својству припадника батаљона "Ватра" вишеградске бригаде тзв. Армије БиХ крајем 1992. године учествовао у нападу на село Јошаница у општини Фоча, као и на околне засеоке, настањене углавном српским цивилима.

- Приликом напада убијено је 56 лица српске националности, 10 је рањено, а куће и помоћни објекти уништени и запаљени - наведено је у саопштењу Тужилаштва.

На Никољдан 1992. године у фочанској мјесној заједници Јошаница муслиманска војска убила је 56 мјештана српске националности, многе од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце.

За злочине у Јошаници тренутно се води поступак у Суду БиХ против 13 бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.