latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Спајић: Црна Гора бира данас историјску извршну власт

Црногорски премијер Милојко Спајић поручио је данас посланицима у парламенту, који расправља о његовом приједлогу за реконструкцију 44. Владе, да се данас бира историјска извршна власт у Црној Гори.
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе) -
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе)

- Та Влада је настала на подлози онога што смо договорили приликом пописа. Тај попис је успешно спроведен и ускоро ћемо имати резултате. Због тога, позивам опозицију која је помогла при формирању једне овакве већине, коју Црна Гора није видјела у својој историји још од комунистичких времена, имамо једну већину која је тестамент да ће Црна Гора бити стабилна. Црна Гора ће се фокусирати на теме које су од интереса за грађане – ЕУ, стандард. То су теме које мире све наше народе, религијске групе, идентитетске групе - рекао је Спајић.

Спајић је казао да пружа руку свима и истиче да је Црна Гора данас помиренија него икад и због тога је свака жртва примјерена и немају проблем са њом.

- Ова Влада је гарант једне зрелости. То је показатељ не само према нашим грађанима колику озбиљност пројектује ова Влада већ је показатељ свима вани. Постајемо примјер како у региону Срби и Бошњаци, Срби и Албанци, Црногорци и Срби, могу заједнички да живе - рекао је Спајић.

Програм Европа сад 2 је само почетак, јасан је премијер и додаје да за три ипо године опозиција ће сазрети још додатно.

- Европа ће поздравити одраз помирења. Овако Балкан читав може да изгледа као данас Црна Гора. Помирен, окренут према будућности, Европи, бољем стандарду, антикорупцији и борби против организованог криминала. Тако може да изгледа Балкан. Ми смо примјер за читави Балкан и бићемо светионик за читав Балкан и на то смо поносни. Треба да сарађујемо са свим нашим сусједима и да са њима радимо. Тај економски просперитет који ће се десити у Црној Гори, идеју економског бољитка, државе која је фер за све – ту идеју ћемо проширити на читав Балкан. Желимо одличну сарадњу са Хрватском, БиХ, Србијом, Турском, Бугарском, Грчком... И са њима имамо историјске везе. Ово је шанса да направимо сјајне релације са свим земљама из ширег и ближег окружења - казао је Спајић.

Ово је додаје, шанса за ЕУ и да Европа може да каже да смо коначно сазрели и да не морају више да нас туторишу.

- Сазрели су довољно, могу заједнички да раде. И Европа ће то да поздрави. То је нешто што ће да нас приближи другим земљама у региону. Приближиће нас свим земаљама у региону. Радујемо се будућим односима - казао је Спајић у обраћању посланицима.