latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:27 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Министарство саобраћаја и веза: Оштро се противимо измјенана Правилника

Израдом измјена и допуна Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасцу дозволе - које је у процедуру упутило Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара , покушава се дерогирати надлежност ентитета у процесу усклађивања предложених редова вожње у међународном и међуентитетском превозу лица и угрожава се пословање превозника из Републике Српске који обављају републички, подручни или локални превоз лица, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске
Министарство саобраћаја и веза (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство саобраћаја и веза (фото: илустрација)Фото: РТРС

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске изражава оштро противљење усвајању измјена и допуна Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасцу дозволе – што представља још један покушај преноса надлежности, те је у допису упућеном Министарству комуникација и транспорта затражено обавезно учешће надлежних органа Републике Српске у изради предметних подзаконских аката.

- Министарство комуникација и транспорта није консултовало Министарство саобраћаја и веза Републике Српске приликом израде измјена и допуна Правилника, што није први пут да се приликом израде законских и подзаконских аката не обезбиједи учешће надлежних ентитетских органа и других институција - истиче се у саопштењу.

Сматрају да је важећим Правилником адекватно ријешено питање усклађивања предложених редова вожње у међународном и међуентитетском превозу лица, те да је у наведеном случају потребно да се у припрему и израду подзаконских аката из области друмског превоза обавезно укључе представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Федералног министарства комуникација и промета, Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске и Привредне коморе Федерације БиХ.

- Образложења појединих одредби Приједлога правилника у којима се наводи да се измјенама спречава злоупотреба у процесу оспоравања предложених редова вожње у потпуности је манипулативна и нетачна тврдња, јер је на основу чл. 17.,24.,36.,37. и 38. Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу /Службени гласник БиХ, бр.1/02 и 14/03/ јасно дефинисана процедура укидања дозволе за обављање превоза и поништавање одобреног реда вожње - појашњавају у саопштреу.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је навело да није сагласно са доношењем наведеног акта.

- Позивамо Министарство комуникација и транспорта да заустави процедуру доношења Правилника и да се исти врати на консултације и мишљење ентитета и струковних удружења - закључили су у саопштењу.