latinica  ћирилица
23/07/2024 |  10:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Градоначелник Дубровника распирује мржњу према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да је градоначелник Дубровника Мате Франковић говором у мјесту Чиста Велика код Шибеника по ко зна који пут распирио бјесну мржњу према Србима и најдубље вријеђао и понижавао српске жртве геноцида у НДХ и њихове потомке, као и све друге жртве, наводи се у саопштењу.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Додаје се да је Франковић на крају говора позвао присутне да њих и њихову дјецу воде двије реченице које ће их увијек позивати да буду спремни обранити своју домовину а оне су "Бог и Хрвати" и "За дом спремни".

Оцјењује се да се у Хрватској антифашизам не негује као цивилизацијска тековина већ као нужно зло из спољнополитичких разлога и да је усташки поздрав "За дом спремни" постао нормалан у јавности.

Томе је, како се наводи, допринијела препорука Савјета за суочавање са прошлошћу хрватске владе из 2018. године да се овај поздрав може користити од стране удружења ветерана ХОС-а, који поштују традиције геноцидне НДХ.

Наведена одлука је била само један од разлога да се усташки поздрав почне још масовније користити у јавном простору, истиче се у саопштењу.