latinica  ћирилица
22/07/2024 |  18:45 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Шест лица убијено старачком дому у Дарувару. Нападач убио и мајку (ВИДЕО)

Незапамћена трагедија у Хрватској. Педесетједногодишњи Крешимир Пахоки, убио је шест, а ранио пет особа, када је са ватреним оружјем ушао у Дом за старија и немоћна лица у Дарувару.
Полиција Хрватске (фото: архива/EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Полиција Хрватске (фото: архива/EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Убио је мајку, кориснике Дома и запослене. Повријеђени се налазе на болничком лијечену и тренутно су стабилног здравственог стања. Саучешће предсједнику Хрватске Зорану Милановићу упутио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Након убилачког похода пиштољем, побјегао је, али га је полиција ухапсила у близини једног кафића. Свједоци кажу да је сједио мирно, наручио пиће, а оружје спустио на сто.

Повријеђено је пет особа, који су превезени у болницу у Пакрацу. Стигли су са повредама главе и плућа и одмах им је указана љекарска помоћ. Једна особа имала је лакше повреде и пуштена је кући.

Мајка извршиоца убиства десет година је корисница Дома. Син је ријетко посјећивао мајку али до сада како преносе хрватски медији, није било проблема. Мотив убиства није познат.

У дому је у тренутку злочина боравило око 20 корисника. Преостали корисници дома, њих 12 биће премјештени у другу установу. Свима ће бити указана стручна и психолошка помоћ.

Нападач је 51-годишњи Крешимир Пахоки из Доњег Дарувара, пензионисани војни полицајац. 1996. године Фрањо Туђман га је одликовао Споменицом домовинске захвалности која се додјељује хрватским држављанима за часну и узорну службу.

Хратској полицији, познат је од раније, два пута због нарушавања јавног реда и мира, и једном због породичног насиља.

Посљедњи пут, прије мјесец дана у алкохолисаном стању, напао је познаника и нанио му теже повреде.