latinica  ћирилица
22/07/2024 |  17:57 | Аутор: СРНА

Сијарто: Брисел није пружио доказ о наводној Орбановој злоупотреби

ЕУ није пружила доказ да је мађарски премијер Виктор Орбан наводно злоупотријебио предсједавање ЕУ и дјеловао у њено име обилазећи Русију и Кину у оквиру мировне иницијативе за Украјину, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Нико није могао да цитира ниједну изјаву мађарског премијера, дату током његове мировне мисије, која би указивала на то да он дјелује у име ЕУ или да је представља - рекао је Сијарто за М1.

Он је додао да нису предочени докази да је "дошло до злоупотребе предсједавања ЕУ", рекао је Сијарто.

Сијарто је истакао да је на састанку министара спољних послова ЕУ изнесен приједлог да се наредни неформални састанак измјести у Украјину и да је Мађарска против тога јер то сматра погрешним.

Он је подсјетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ раније предложио да се због посјета мађарског премијера Виктора Орбана Русији и Кини неформални састанак министара спољних послова блока не одржи у Будимпешти, већ у Бриселу. Сијарто је ово понашање назвао дјетињастим.

- Било је оних који су мислили да ће извршити страшну освету и предложили су одржавање савјета министара спољних послова у Украјини. За сазивање састанка министара спољних послова земаља ЕУ ван ЕУ потребна је подршка свих чланица. Ми на то не пристајемо и генерално сматрамо да није исправно одржавање састанка ван ЕУ - рекао је Сијарто.

Он је додао да за Мађарску "није битно" да ли ће се савјет министара спољних послова одржати у Будимпешти.