latinica  ћирилица
22/07/2024 |  16:01 | Аутор: СРНА

Симовић: У побједи Доналда Трампа српски народ види своју шансу

Предсједнички избори у САД су од глобалног значаја, многи у побједи једне или друге опције виде и своју шансу, а конкретно, у кандидату републиканаца Доналду Трампу цијели српски простор види то да ће бити ублажен притисак Америке на Републику Српску и на Србе на Косову и Метохији, рекао је Срни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Владе Симовић.
Владе Симовић - Фото: РТРС
Владе СимовићФото: РТРС

- То је избор који је нама битан као што су нам битни и наши избори - нагласио је Симовић.

Он је рекао да предизборна дешавања у Америци имају свјетску пажњу, те да кандидат републиканаца на предстојећим изборима у САД Доналд Трамп тренутно има благу изборну предност у односу на било којег предсједничког кандидата којег предложе демократе, па и на потенцијалног кандидата Камалу Харис.

Симовић сматра да актуелни предсједник САД Џозеф Бајден од прве кандидатуре до данас не изгледа као самостална особа, него као производ процјена одређених интересних група унутар демократске структуре САД.

- То можемо да видимо и у овом његовом одустајању /од кандидатуре за предсједника САД/. Очигледно да је ријеч о томе да су одређени кругови, који су у великој мјери везани и за претходног демократског предсједника Барака Обаму и за неке друге структуре које су у огромној мјери финансијери кампања демократских кандидата, процијенили да Бајден не може да побиједи Трампа у њиховом сучељавању на изборима - рекао је Симовић.

Он сматра да ће се Харисова највјероватније супротставити Трампу у изборној трци за предсједника САД, али да њене шансе зависе од тога како ће се одвијати изборна машинерија око демократског кандидата.

- Изборна машинерија контролише огромне медијске ресурсе, највећи дио Холивуда, што је за предсједничке изборе у САД битна категорија - навео је Симовић.

Демократе ће се, мишљења је Симовић, у предизборној кампањи усмјерити ка гласачима у Њујорку и Лос Анђелесу.

- Они дају велики број електора у изборном систему и ријеч је о изразито космополитским срединама које имају велику мањинску популацију - прецизирао је Симовић.

Говорећи о Харисовој као потенцијалном кандидату за предсједника САД, Симовић је навео да је значајан моменат и што је ријеч о жени кандидату за предсједника те државе.

- Видимо да је то нешто што је несумњиво процјена изборног штаба да би могло да у једној мјери промијени бирачке преференције, или да их очврсне, око предложене кандидаткиње. То не треба потцјењивати, то је врло добро смишљен план и то ће бити фокус демократа у изборном процесу - рекао је Симовић.

Симовић сматра да ће се Трампов изборни штаб фокусирати на теме које су везане за очување САД као моћне државе са фокусом на снажан антимигрантски дискурс и враћање фабрика у САД.

Он је навео да ће фокус предизборне кампање несумњиво бити и на иностраном интервенционизму САД, те питању Украјине.

- Велики дио кампање око Трампа одиграће питање покушаја атентата, гдје сада видимо да ће фокус бити стављен на патриотизам и питање безбједности. Управо то је Трамповој бирачкој структури битно - истакао је Симовић.

Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је јуче да се повлачи као кандидат демократа и подржао је номинацију Харисове.

"Ен-Би-Си њуз" објавио је да демократе у Конгресу желе да спроведу отворен процес бирања кандидата који ће замијенити Бајдена, умјесто да брзо номинују Харисову.

Предсједнички кандидат Републиканске странке и бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да ће му лакше бити да побиједи Харисову него Бајдена.

Избори за новог предсједника у САД заказани су за 5. новембар.