latinica  ћирилица
22/07/2024 |  15:24 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Александра Самарџић - Берковићи поносни на своју олимпијку

Мала општина, само по броју становника и територији, Берковићу у источној Херцеговини, испратила је џудисткињу Александру Самарџић на Олимпијске игре у Париз. Александра је први олимпијац из ове општине и прави амбасадор спорта и Берковића.
Александра Самарџић и Ненад Абрамовић - Фото: РТРС
Александра Самарџић и Ненад АбрамовићФото: РТРС

Прве спортске кораке и успјехе прије двије деценије Александра Самарџић направила је у Џудо клубу "Берковићи". Од тада прешла је дуг пут, испуњен трудом и радом. Свјетски познатој и признатој џудисткињи остварио се дјечији сан, одлазак на Олимпијске игре.

- Одувијек је ово био мој сан, цјелу каријеру радим за овај један моменат, да одем на Олимпијске игре. Други срећан моменат је што сам данас видјела колико су људи из моје средине срећни због мене  - каже Александра.

Најважнију улогу имао је отац и први тренер Јово Самарџић, са којим је освојила прву велику медаљу 2012. године и постала вице шампион Европе за кадете. Требало је изградити марљивог спортисту, али и доброг човјека, каже Јово, који с поносом и сузама испраћа своју олимпијку.

- Као што је њен сан остварење олимпијске норме исто тако је и мој као тренера и оца - прича Јово Самарџић. 

Једногласном одлуком на свечаној скупштини општине Берковићи додјељена јој је повеља за постигнуте резултате и промоцију ове мале општине.

- Ова свечана сједица је само потврда колико смо ми поносни и колико је Алекснадра један добар промотер општине Берковићи - рекао је Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи.

У богатој спортској каријери Самарџићева се окитила са више од 400 медаља. На олимијади за младе, Свјетском првенству за јуниоре и Европском за сениоре освојила је сребро. Наредних дана путује у Париз, а прва борба очекује је 31. јула.