latinica  ћирилица
22/07/2024 |  14:29 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Граорац: Извињење Делегације ЕУ Бошњацима је доказ немоћи

Српске жртве заслужују поштовање, а извињење Делегације ЕУ бошњачким удружењима је доказ немоћи и ако је то правдање израз поштовања затворена су јој сва стратишта српског народа, поручили су из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након што је Делегација ЕУ у БиХ упутила писмо извињења бошњачким удружењима жртава у којем су навели да "најдубље жале због бола који су им проузроковали" посјетом гробљу у Братунцу, Граорчева је истакла да је то крајње безобразно додворавање жртвама једне стране која себи даје за право да одређује гдје ће ко ићи.

- Зашто се правдају јер су отишли да се поклоне српским жртвама? Први пут су стали пред крстом који симболизује наше страдање, мучки убијену дјецу, жене, старце и војнике који су бранили те цивиле од хорди помахниталих џелата који су убијали све пред собом - рекла је предсједник Организације Исидора Граорац.

Као представник породица жртава из Републике Српске, Граорчева је истакла да послије свега што су показали из Делегације ЕУ никада им више не би дала прилику да дођу на гробље у Братунац.

- Жртве из Подриња, њих 3.267, заслужују пијетет, заслужују поштовање, и ако је ово што сте показали израз тога, онда су вам мјеста свих стратишта српског народа затворена - појаснила је Граорчева.

Она је навела како јој је посебно запарала уши реченица да је недавна посјета Братунцу протумачена као "изједначавање злочина".

- Увјеравамо вас да нам није била намјерама да ни по размјерама, ни по броју изједначавамо Сребреницу и Подриње. Господо из Европе, злочин је злочин, а небитно је о којем броју се говори, иако се и о томе може полемисати, као и о намјерама - напоменула је Граорчева.

Она је нагласила да су се 1992. и 1993. године дешавали масакри у српским селима за које нико није одговарао, те је упитала представнике Делегације ЕУ да ли су сигурни да се у Поточарима поклањају само цивилима?

Ако им је била намјера да се заиста и од срца поклоне жртвама српског народа, као што су то учинили и бошњачким, Граорчева сматра крајње дегутантним да се некоме правдају за своје поступке.

- Као представници Европске уније требало је да то учините много раније, а поготово да то урадите заједно са нама 6. јула, а не послије, као да сте се крили, као да сте то радили успут - нагласила је Граорчева за Срну.

Она је навела да још позивају на разговор представнике ЕУ уколико им је нешто остало нејасно.