latinica  ћирилица
22/07/2024 |  13:10 ⇒ 14:23 | Аутор: АТВ

Живковић Рајилић: Кажу да уважавају бол мајки Сребренице, а да ли уважавају бол српских мајки?

Кажу да уважавају бол мајки Сребренице, а да ли уважавају бол мајки из Братунца и са подручја Бирча и сваког простора гдје српске мајке оплакују своје синове, и војнике и цивиле, срамота за ЕУ, која нема једнак став - каже за АТВ предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, као коментар на извињење које је упутила Делегација ЕУ.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Никакво правдање и никаквим удружењима није било потребно, политика доводи до још већ раскола. Кажу да уважавају бол мајки Сребренице, а да ли уважавају бол мајки из Братунца и са подручја Бирча и сваког простора гдје српске мајке оплакују своје синове, и војнике и цивиле. Срамота за ЕУ, која нема једнак став, која се служи двоструким аршинима, па кад уради једну исправну ствар, одмах се повлачи. Срамота и нечувено. Од тих политичара смо се већ наслушали двострукости и лажи, тако да нас то не изненађује - каже Божица Живковић Рајилић.

Она каже да данас свако користи ријеч геноцид.

- Данас ријеч геноцид користи свако, и стручњак и неписмен. Политичари из ЕУ су већином по питању тачности дефиниције геноцида неписмени и служе се политиком умјесто чињеницама. Нико се никоме није требао извињавати. У Братунцу су, гдје је цивилна гробница, жена и дјеце преко 3.000, а у Сребреници је војничко гробље јер су цивили пуштени и отишли су у вријеме акције - навела је Живковић Рајилић.

Узимати ријеч геноцид и пресуде као догму о којој се не смије расправљати, то је каже она, ван сваке памети.

Међународни суд, али и судови у Сарајеву, да су радили по закону, било би стотине пресуђених злочинаца за убиства Срба и српских цивила. У тим судовима било је подвала и лажних чињеница, у Сарајеву су судили ратни кадрови и то правосуђе је корумпирано. Не може се на основу корумпираних судија и тужилаца узимати чињенице које нису тачне. Та делегација која је ишла у Братунац, није требала да се извињава, поклонила се невиним жртвама, а сматрам да све жртве заслужују поштовање - поручила је Живковић Рајилић.