latinica  ћирилица
22/07/2024 |  13:00 | Аутор: СРНА

Деђански: Лудило бошњачких политичара у БиХ је немјерљиво

Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је поводом хистерије политичког Сарајева да не буде дозвољено полицајцима из Србије долазак у Републику Српску током љетне сезоне, као ни противпожарним хеликоптерима, да је, како је рекао, лудило бошњачких политичара немјерљиво.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- То је једно лудило. То што ми хоћемо да пошаљемо наше хеликоптере да гасе пожаре по БиХ и наше полицајце њима је великосрпска агресија - рекао је Деђански.

Он је подсјетио и да су, када је Србија дала БиХ бесплатно вакцине против короне, неки рекли да им даје покварене вакцине, а грађани БиХ су долазили да се вакцинишу у Србији, као и грађани Србије.

- Лудило муслиманских политичара у БиХ је немерљиво. Не постоји модел како то може да се измери нити ми због тога треба да будемо изненађени. Само треба сваки пут да очекујемо још већу дозу нетрпељивости и лудила које ће да испољавају - сматра Деђански.

Он је додао да не зна да ли се више ико чуди томе, те подсјетио да је нормална пракса у свијету да се шаљу полицајци када у некој држави има њихових држављана.

Поводом оптужби бошњачких политичара да је то "великосрпска агресија", Деђански је упитао да ли постоји неки мјесец у години или недјеља у мјесецу, а да нису рекли да Србија "само што није напала БиХ, да угрожава мир, да Српска угрожава мир, да руши Дејтон".

- Малтретирају људе, прогоне, руше Дејтон и све остало што они раде, они приписују другоме - рекао је Деђански.

Циљ је, додао је он, покушати да се на неки начин оцрни Србија, али да у принципу, то служи за унутарполитичку употребу.

- Пошто они својим грађанима не нуде ништа друго, онда морају да нуде мржњу против Србије. Нажалост, то је још тако док ти политичари буду ту. Верујем да ће народ то променити - навео је Деђански.

Деђански је додао да бошњачки политичари увијек покушавају на тај начин да скрену пажњу међународне заједнице на Србију.

- Наравно да је на мети Србија, која је гарант очувања Републике Српске у оквиру БиХ, а мета је и што је 67 одсто свих инвестиција у Србији, где можеш да покажеш да нешто функционише, а они не могу да покажу ништа да функционише у БиХ - каже Деђански.

Он истиче да је то проблема – како да објасне својим грађанима зашто је то тако, па је врло лако измишљати приче и нападати Србију.

- То колико им помаже Запад они очигледно мисле да није довољно и покушавају да направе што лошије односе лажним информацијама између Запада и Србије. Али им никако не успева, зато што лажови су лажови - рекао је Деђански.

На основу Меморандума о сарадњи током туристичке сезоне између министарстава унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске, било је предвиђено да у Бањалуци, Фочи и Требињу буде распоређен по један униформисани полицијски службеник и службеник Управе криминалистичке полиције Србије, који су до 1. септембра требали да раде заједно са колегама из Српске.

У истом периоду требало је да буду ангажовани полицијски службеници МУП-а Републике Српске у Београду, Новом Саду и Златибору.

СДА је договорену полицијску сарадњу назвала "дијелом великосрпског пројекта", чији је циљ "угрожавање суверенитета и територијалног интегритета БиХ", док је Демократски фронт од Савјета министара затражио да изда налог Граничној полицији БиХ да се спријечи договорени долазак полицајаца из Србије.