latinica  ћирилица
22/07/2024 |  12:37 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Шест особа убијено у Дарувару, мушкарац насумично пуцао у старачком дому

У Дарувару је данас убијено шест особа. Мушкарац је ушао у Дом за старије и немоћне и ватреним оружјем на мјесту убио петеро људи, а у болници је преминула једна рањена особа. Још је неколико рањених. Починитељ је ухапшен. Неслужбено, убица Крешимир Пахоки из Доњег Дарувара је пензионисани војни полицајац чија је мајка, наводно, била корисница тог дома.
Хрватска полиција (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација) -
Хрватска полиција (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација)

Према информацијама Дневника Нове ТВ, смртно су страдале четири штићенице и једна радница Дома. Пет особа је рањено, а једна је преминула у болници.

Убица је након тога побјегао, али га је полиција убрзо ухватила код кафића "Дарувар".

Министар здравља Вили Берош рекао је за dnevnik.hr да је кренуо према мјесту догађаја. Према његовим сазнањима пет је особа рањено.

- У току је тријажа рањених. Зависно о стању и њиховим повредама бите распоређени по славонским болницама. Најтеже рањени ићи ће у Загреб. Ја ћу ићи према Славонији - рекао је министар.

Премијер Андреј Пленковић огласио се на Иксу везано за петероструко убиство у Дарувару.

- Згрожени смо убојством петоро особа у Дому за старије у Дарувару. Изражавамо саучешће породицама страдалих и надамо се опоравку рањених. Очекујем да надлежна тијела утврде све околности страшног злочина. Министри Божиновић, Берош и Пилетић упутиће се у Дарувар и болницу у Пакрацу, поручио је.

Предсједник Републике Зоран Милановић изразио је саучешће породицама страдалих у Дому за старије и немоћне у Дарувару.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић окарактерисао је данашњи догађај као безумни чин насиља.

Огласила се и Полицијска управа бјеловарско-билогорска.

- Данас, 22. јула, у 10:10 запримили смо дојаву да је мушка особа употребом ватреног оружја усмртила и ранила више особа у дому за старије и немоћне особе.

Особа која се доводи у везу с почињењем је под надзором полиције. На мјесту догађаја слиједи увиђај којим руководи замјеница жупанијског државног тужилаштва у Бјеловару - наводе из ПУ бјеловарско-билогорске.

Директор Завода за хитну медицину Ненад Мрзлечки изјавио је за МојПортал да је медицинска екипа даруварске Хитне, када су дошли на мјесто злочина, затекли четири преминуле и четири рањене особе које су одмах превезли у болнице.

- Три особе хитно су превезене у болницу у Пакрац, а једна особа у Вировитицу. У таквим ситуацијама увијек тако поступамо како се не би оптеретила само једна здравствена установа - појаснио је Мрзлечки те додао да наводно има и лакше повријеђених, али и напоменуо како све информације с терена треба узимати с резервом.

- Наше екипе су још на терену и приоритет им је свима пружити потребну помоћ, а тек након што то буде обављено, знаћемо тачне податке о броју страдалих - каже Мрзлечки.

О незапамћеној трагедији која се јутрос догодила у приватном дому за старије и немоћне у Дарувару огласили су су се из Града Дарувара.

- Шокирани смо и у невјерици у вези овог трагичног догађаја у старачком дому у Дарувару. Породицама погинулих изражавамо искрено саучешће. Шокирани смо овим немилим догађајем. Нападач је ухваћен. Истрага је у току - објевљено је на службеној Фејсбук страници Града.