latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:38 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Дачић: Пронађене и неке адресе из Бањалуке у Фатоновом мобилном телефону

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су у мобилном телефону Фатона Харизија, убице српског полицајца у Лозници, пронађене и неке адресе из Бањалуке што ће бити истражено.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Поводом написа у медијима да су у Фатоновом мобилном телефону нађене адресе из Бањалуке и да су то можда биле неке мете, што је требало да изазове хаос у БиХ да би Србија била оптужена, Дачић је рекао да је истрага у току и да је потребна и међународна правна помоћ.

Дачић је навео да још није познато какав је био план убице српског полицајца Фатона Хајризија када пређе из Србије у БиХ.

Дачић је рекао да је важан детаљ да ли је Фатон, који је ликвидиран код Лознице након што је убио српског полицајца, већ био у Њемачкој прије тога, јер је по причи његовог брата био и украо му документа.

Друго је, каже Дачић, преко кога је Фатон успоставио контакт са држављанином Словеније који је позвао ухапшени брачни пар /у Бијељини и Младеновцу/ да пронађу некога ко ће да превезе Фатона.

- Сви су они предмет даље истраге - рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је додао да Приштина покушава да избјегне одговорност у вези са убиством полицајца Николе Крсмановића у Лозници, јер за Фатоном није расписана потјерница послије његовог бјекства из затвора на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да је реч о убиству са умишљајем, у које је умијешано више различитих центара моћи, али да албанска страна покушава да убиство повеже са криминалом, а не са тероризмом.

Поводом хистерије у Сарајеву, која је покренута због полицајаца из Србије који је требало да буду у БиХ током љетње сезоне, Дачић је рекао да се у БиХ од најнормалнијих ствари праве политички скандали и да се све политизује, па испада да је то дио великосрпске политике и чин агресије.

Он је истакао да је у свијету уобичајена ствар да државе размјењују полицајце, али да нико никада то није тумачио на начин као што је то тумачено из БиХ.

- Та полиција не обавља класична полицијска овлашћења у смислу да ће да патролира у Бањалуци и тако даље. Они служе као официри за везу за наше грађане који се налазе тамо у том моменту - рекао је Дачић.

Када је ријеч о помоћи Србије у гашњеу пожара, Дачић је рекао да им се Сјеверна Македонија захвалила за слање противпожарних хеликоптера, а за исти такав случај у БиХ кажу да неће хеликоптер.

- Нећете? Па не морате. Испада као да ми немамо шта да радимо, па ћемо да шаљемо хеликоптере широм Европе - рекао је Дачић.