latinica  ћирилица
22/07/2024 |  11:14 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

АФП: Јокић под великим притиском, али може да осигура вјечну славу у Србији

Српски кошаркаш Никола Јокић је у Србији под великим притиском пред Љетне олимпијске игре у Паризу, након три МВП титуле и освајања НБА лиге са "Денвер нагетсима", али је и на корак од осигуравања вјечне славе у Србији уколико успије да донесе олимпијско злато у земљу која је "луда за кошарком", пише агенција АФП.
Никола Јокић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Никола Јокић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Јокић је поново на списку репрезентације Србије након што је прескочио прошлогодишње Свјетско првенство на Филипинима, на којем је Србија освојила друго мјесто након пораза од Њемачке у финалу резултатом 83:77.

АФП подсјећа да је изостанак Јокића тада изазвао љутњу навијача у Србији, само неколико мјесеци након што су му сви честитали на освојеној НБА титули са "Нагетсима".

Многи су га на друштвеним мрежама прогласили "издајником".

- Осјећање нације је у потпуности оправдано када се ради о вјеровању да је за њега игра за репрезентацију више хоби него чин патриотизма и жеље - рекао је за АФП српски спортски новинар Владимир Живадиновић.

Он је навео да сви сигурно очекују да ће Јокић надокнадити све што није учињено у претходних неколико година и да ће бити најбољи играч репрезентације Србије.

- У супротном, поставиће се питање његовог учешћа у будућности - закључио је Живадиновић.

АФП напомиње да ће наступ Србије у Француској бити један од најгледанијих у којем учествују српски спортисти током Игара у Паризу.

Јокић је обећавајуће започео каријеру у дресу репрезентације, са којом је 2016. године на Љетним олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојио сребрну медаљу.

Међутим, Јокић са Србијом није освојио ниједан важан међународни турнир и нада се да ће се то промијенити у Паризу.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да је Јокић једна од кључних компоненти репрезентације када се ради о овогодишњим Олимпијским играма.

- Учешће Јокића свакако јесте важно, у сваком смислу - и из перспективе индивидуалног квалитета и перспективе његове личности - рекао је Пешић током једног интервјуа објављеног прошлог мјесеца.

АФП наводи да је Јокићев стил на паркету подсјећа на формулу развијену у бившој Југославији названу "џез кошарка", која се више ослања на индивидуалну креативност, него на брзину и сирову снагу.

У тексту се истиче да је Јокић познат по томе што се држи једноставности на терену, мијешајући лагано кретање са неколико једноставних додатака и ласерску прецизност шута и додавања.

Јокић је у мају проглашен највреднијим играчем у НБА трећи пут у четири сезоне.

АФП подсјећа да је Балкан "и даље плодно тло за таленте", а да се Јокић чврсто поставио међу најбоље у региону.