latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:32 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је Камала Харис?

"Неустрашиви борац за права малог човјека" - тако је предсједник САД Џозеф Бајден описао 2020. године своју потпредсједницу Камалу Харис, прву жену и прву Афроамериканку на положају потпредсједника Америке, која је, послије јучерашњег повлачења Бајдена из кампање за реизбор, сада у тешкој позицији да освоји повјерење демократа и покаже да ли је у стању да побиједи републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа.
Камала Харис (Фото: EPA/Yuri Gripas / POOL) -
Камала Харис (Фото: EPA/Yuri Gripas / POOL)

У извјештају АП се наводи да је потпредсједница САД правница и велики борац за репродуктивна права.

Дипломирала је на Универзитету Хауард и прва је личност са дипломом традиционалног црначког универзитета која обавља функцију било предсједника било потпредсједника САД.

Мјесто у Сенату је освојила 2016. године након што је два пута бирана на положај државног тужиоца Калифорније, а као кандидаткиња за Сенат, истицала је своје окршаје са великим банкама током хипотекарне кризе, спорове са скупим приватним колеџима који су финансијски искоришћавали студенте и загађивачима животне средине.

Годинама је јавно говорила о рецидивизму осуђених криминалаца и реформи правосуђа и залагала се за другачији приступ ненасилним злочинима наглашавајући значај рехабилитације умејсто строгих казни, називајући своју борбу “паметним приступом у борби против криминала”.

Бајден је затражио да Камала Харис преузме неке од најизазовнијих задатака с којима се његова администрација суочавала, укључујући безбједност државних граница.

У периоду од 24 сата након Бајденовог дебакла у првој дебати с противкандидатом Доналдом Трампом, Харисова је показала снажну лојалност према предсједнику и бранила је свог политичког лидера нападајући њиховог противника, републиканца Трампа.

- Ми вјерујемо у нашег предсједника, Џозефа Бајдена, вјерујемо у оно за шта се он залаже - рекла је Камала Харис тада на једном јавном скупу.

Њена лојалност није доведена у питање ни када су критичари притискали Бајдена да се повуче, а њу почели да гурају у први план унутар Демократске странке, преноси BBC.

Иако је имала проблема да привуче гласаче 2020. године и имала ниске оцјене током свог мандата као потпредсједница, присталице Камале Харис указују на њену подршку репродуктивним правима, популарност међу црним гласачима и њено искуство као тужиоца.

- Вјерујем да је била важан играч у рјешавању кључних питања попут права гласа и реформе имиграције. Такође је била најмоћнији представник Бајдена у рјешавању питања приступа абортусу и ангажовања црних заједница - рекла је Нађа Браун, директорка програма за женске и родне студије на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону.

Рођена у Окланду, у Калифорнији Камала Харис часто каже да је њена инспирација Тургуд Маршал, познати правник и борац за цивилна права, Афроамериканац који је у администрацији предсједника Линдона Џонсона постао први Афроамериканац номинован на највиши положај у америчком правосуђу.

Родитељи Камале Харис су имигранти - мајка Индијка љекар а отац с Јамајке, по занимању економиста. Развели су се када је она имала пет година и од тада је њу и њену млађу сестру Мају одгајала мајка љекар, специјалиста за малигне болести.

Како оцјењује BBC, њено поријекло и начин на који ју је мајка одгајала значе да Харис може да се приближи разноврсним америчким идентитетима.

Камала Харис је од 2014. године удата за адвоката из Лос Анђелеса, Дагласа Емхофа, који је први Јеврејин супружник потпредсједника САД.