latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:31 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

ПУ Бањалука: Због алкохолисаности санкционисано 176 возача

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, у дане протеклог викенда, на подручју Бањалуке, Прњавора, Котор Вароши, Челинца и Кнежева, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали су акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола.
МУП Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
МУП Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Полицијски службеници контролисали су и извршили алкотестирање 2.869 учесника у саобраћају.

- Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисано је 176 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног бороја санкционисаних возача 101 возач је санкционисан због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 59 возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, 12 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг - саопштено је из ПУ Бањалука.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су четири "млада возача", односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства. Евидентирано је 26 осталих прекршаја.

- На подручју Полицијске управе Бањалкука у дане протеклог викенда, реализована је појачана контрола учесника у саобраћају аутоматским мјерењем прекорачења допуштене брзине кретања помоћу радарског система у возилу „пресретач“. Током трајања контроле прекорачења допуштене брзине кретања возила евидентирано је 113 прекршаја, а највећа брзина кретања забиљежена је на аутопуту „9. Јануар“ у мјесту Лишња, гдје је ограничење брине 130 km/h, а возило се кретало брзином од 188 km/h - наводи се и саопштењу.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, те поштују ограничења брзине кретања, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.