latinica  ћирилица
22/07/2024 |  10:04 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Парламент Србије сутра о Декларацији са Свесрпског сабора

Ванредна сједница Скупштине Србије на којој ће, између осталог, бити Приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа биће одржана сутра у Београду.
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Прво ванредно засједање заказала је предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић на захтјев 135 посланика.

Приједлог одлуке о усвајању Декларације поднијела је Влада Србије, а 2. јула усвојила ју је и Народна скупштина Републике Српске.

Сједница Скупштине Србије заказана је за 12.00 часова, најављено је из парламента.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је прошле седмице да ће се обратити у Скупштини Србије када буде разматрала Декларацију са Свесрпског сабора.

- Драго ми је што ћу бити у прилици да се већ идуће седмице обратим у Парламенту Србије када се буде разматрала и усвајала Декларација и да кажем на који начин ми, Срби, гледамо на Србију као своје уточиште, домовину, да више волимо јаку Србију, јер знамо да је она довољан гарант да и нас може да брани - рекао је Додик.

Иначе, међу 60 предложених тачака за дневни ред Скупштине Србије налази се и Приједлог одлуке о измјени Одлуке о саставу делегације Скупштине Србије у Парламентарном форуму Србија – Република Српска.

На дневном реду би требало да се нађу и Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Њемачке о Њемачкој школи у Београду, Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о унапређеној стратешкој сарадњи у области одбране, као и више међународних споразума о зајмовима и области финансија.

Ту је и Приједлог закона о потврђивању Међународног споразума између ЕУ и Србије о учешћу Србије у програму ЕУ дигитална Европа за период 2021-2027, Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Кине о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара.

На дневном реду ће се наћи и Приједлог за избор гувернера Народне банке Србије, те Приједлог кандидата за избор предсједника и члана Фискалног савјета.

Сједница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине.