latinica  ћирилица
22/07/2024 |  07:30 ⇒ 08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Избори у САД ће бити неизвјесни, али Трамп је фаворит

Предсједник Александар Вучић изјавио је синоћ поводом повлачења предсједника САД Џозефа Бајдена из кампање за реизбор на предсједничким изборима у новембру, да ће упркос томе што ће Камала Харис бити кандидат демократа, кампању својом популарношћу носити Мишел Обама, али да и даље вјерује да је Доналд Трамп фаворит, иако ће избори бити неизвјесни.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Вучић је навео да је знао да ће се то догодити када је ријеч о Камали Харис, јер је разговарао у Лондону са важим људима из САД и знао да то следи.

- А сад ћу вам открити једну додатну тајну. Нема Камала Харрис у овом тренутку великих изгледа, а на крају може да буде и побједник, иако и даље верујем да је председнички кандидат Трамп фаворит. Дакле, не би Камала Харис имала великих изгледа против Трампа, верујем да ће то бити једна од најнеизвеснијих утакмица, али мислим да је донета врло мудра одлука у штабу демократа да се укључи у кампању Мишел Обама - рекао је Вучић на Пинку.

Казао је да она по популарности једина може да се мјери са Трампом и да ће бити врло неизвјесни избори у Америци.

Вучић је рекао да је циљ да се изврши трансфер популарности Мишел Обаме на Камалу Харис.

- Камала Харис нема ту врсту ни емоције, ни ту врсту харизме којом би могла да придобије у овом тренутку већину у односу на Трампа, али Мишел Обама има. Иначе, Камалу Харис сам упознао у Минхену. Жена је жустра, енергична, они очекују да допринесе посебно уз улогу госпође Обаме, страховитом расту популарности код афроамеричке популације, стабилизације популарности код латино популације.

Афроамеричка популација је на око 14 процената, чак кажу да до 21 одсто иде латино популација, и наравно урбана популација која мора из летаргије да се подигне у потпуности да би могли уопште да се такмиче против предсједника Трампа - рекао је Вучић.

Каже да с пажњом све гледамо и да је циљ да покушамо да имамо најближе контакте и најближе односе са људима из окружења кандидата Трампа, али да имамо односе и са људима из окружења Камале Харис.

- То је оно што ми можемо да радимо, али ово што се тиче атентата на Трампа, ово јесте застрашујуће и не бих да говорим шта би било да се то негде друго десило и како би нам држали придике - оцијенио је Вучић и примијетио да би Милан Антонијевић, који је гостовао у истој емисији, морао да напише много трактата о институцијама и о свему другом, да нам "држе предавања како је код нас насиље у политици, а код њих ваљда није".

Каже да не мисли да је план Трампа да побиједи Русију.

- Ја мислим да ће Трамп, пошто се бави економијом, гледати како и шта да ради са Кином. Не мислим да ће долазити у сукобе са Кином, већ ће да гледа како да заштити Америку што је могуће више, јер овако ако се настави, Кина ће убрзо достићи САД, што је било незамисљиво. Мислим да је Трампов фокус прије свега на Кини. А гледаће да са Русијом то да завршава што прије, а не може да заврши ратом, и не може да побиједи у том рату, већ ће гледати како да се направи мир на различите начине - рекао је Вучић.

Предсједник каже да је нама "у Америци потребна адреса која ће да разуме српски народ и српске интересе".

- Био то Трамп или неко други, апсолутно је небитно. Потребно је да у САД схвате колико је нама важно да српски народ опстане на Балкану - навео је Вучић.

Он је рекао да не верује да ће у САД бити неких великих промена, али да је важно да имамо са Америком бољи однос него што га имамо данас, као и да му се чини да се полако веома постепено поправља.

- Толико постепено да нисам срећан због тога. Волео бих да то иде брже и боље, али шта да радимо, важно је да радимо на томе и важно је да у томе успијемо - навео је Вучић.