latinica  ћирилица
22/07/2024 |  07:21 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден се повлачи из кампање, Камала Харис преузела Икс налог

Налог на платформи Икс главног штаба изборне кампање америчког председника Џозефа Бајдена @BidenHQ преименован је у @KamalaHQ, што је још један знак да изборни тим демократа наставља да ради с Камалом Харис као кандидатом те странке на предсједничким изборима у новембру.
Камал  Харис (Фото: EPA/ROD LAMKEY / POOL) -
Камал Харис (Фото: EPA/ROD LAMKEY / POOL)

Амерички предсједник Џозеф Бајден је синоћ објавио на Иксу да је одлучио да не прихвати номинацију за реизбор.

- Моје колеге демократе, одлучио сам се да не прихватим номинацију и да до краја мог мандата сву своју енергију усмјерим на своје дужности предјседника. Моја прва одлука као кандидата странке 2020. године била је да изаберем Камалу Харис за потпредсједницу и то је била најбоља одлука коју сам донио. Данас желим да пружим своју пуну подршку и препоручим да Камала буде кандидат наше странке ове године. Демократе - време је да се ујединимо и побиједимо Трампа. Хајде да то урадимо - објавио је Бајден.

Бајден је у објави на платформи Икс изразио уверење да је у најбољем интересу његове странке и државе да се повуче и да се до краја мандата фокусира само на испуњавање својих дужности председника.

- Била ми је највећа част у животу да служим као ваш председник. Моја намјера је била да се борим за реизбор, али вјерујем да је у најбољем интересу моје странке и земље да се повучем и да се до краја свог мандата фокусирам искључиво на испуњавање својих предсједничких дужности - написао је Бајден.

Амерички предсједник, који се у својој кући у Делаверу опоравља од инфекције вирусом корона, најавио је да ће се касније ове недјеље обратити нацији да би пружио више детаља о својој одлуци.

Председник Демократског националног комитета (ДНК) Џејми Харисон саопштио је након што је Бајден обијелоданио своју одлуку о повлачењу да ће партија "у наредним данима предузети транспарентан и регуларан процес" избора новог предсједничког кандидата странке за новембарске изборе.

Он је, након одлуке предсједника Џозефа Бајдена да се повуче из изборне трке, нагласио да ће демократе започети тај процес како би кренули напред као уједињена Демократска странка са кандидатом који може да порази Доналда Трампа у новембру.

Харисон је истакао је да амерички народ дугује Бајдену огромну захвалност за напредак без преседана који је постигао у протекле четири године, као и да ће поштовати његову одлуку.