latinica  ћирилица
21/07/2024 |  21:39 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Клокић: Амбасада САД да престане са незаконитим дјеловањем

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да би Амбасада САД у Сарајеву требало да престане да незаконито дјелује као политички пас нападач у име одређених странака у БиХ и да се, умјесто тога, држи дипломатских функција како то захтијева Бечка конвенција.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је навео да Амбасада САД у Сарајеву више и не фингира да је дипломатска мисија с обзиром на то да је постала, и то нелегално, активан учесник у унутрашњој политици у БиХ.

Према његовим ријечима, Амбасада у потпуности пренебрегава правно обавезујућу Бечку конвенцију о дипломатским односима, која дипломате обавезује да се "не мијешају у унутрашње ствари" земље домаћина.

- Ове седмице Амбасада је дотакла ново дно нападом на Владу Републике Српске због њених одлука о задуживању у потрошњи, које суштински спадају у унутрашње ствари неке земље - написао је Клокић на друштвеној мрежи Икс.

Клокић је подсјетио да је Амбасада САД посегнула за друштвеном мрежом Икс, путем које је оптужила Владу Републике Српске да се у посљедњих 18 мјесеци задужила за 1,1 милијарду КМ и поставила питање "гдје је новац?".

- Дипломате БиХ могле би поставити исто питање о 1,7 билиона долара /око три билиона КМ/, колико се америчка Влада задужила само у протеклој години, али дипломатама никада не би пало на памет да се тако флагрантно уплићу у америчку политику супротно Бечкој конвенцији - додао је Клокић.