latinica  ћирилица
21/07/2024 |  19:05 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Када ће странци отићи из Уставног суда БиХ? (ВИДЕО)

Радна група Министарства правде у Савјету министара, формирана средином прошле године, још није доставила приједлог закона о Уставном суду БиХ, јер нема договора око рока за престанак мандата страних судија.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Представници странака "Тројке" траже да се одлазак страних судија пролонгира до тренутка пријема у Европску унију. Слична порука из крњег Уставног суда - стране судије остају. Једино из Републике Српске истрајавају на престанку мандата страним судијама. Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац каже да се грдно варају сви који мисле да ће странци овдје остати годинама.

Датум одласка страних судија непремостива је препрека за договор домаћих политичара о реформи крњег Уставног суда БиХ. Мада је то европска обавеза, а у Лакташима почетком године усаглашено да се у априлу усвоји закон који предвиђа замјену страних са домаћим, у том суду стране судије и даље ведре и облаче, и доносе одлуке којима отимају имовину Републике Српске.

- Не постоји консензус око датума, морам бити искрен, представници Републике Српске инсистирају што прије, а представници "Тројке" инсистирају да се још мало причека, па чак до уласка у ЕУ, а што се тиче представника ХДЗ ми смо спремни на конснзус само да се договоримо - рекао је министар правде у Савјету министара Давор Буноза.

Још прије 21 годину стране судије требало је да буду замијењене домаћим, како је то предвидио Устав БиХ. Међутим, политичко Сарајево има потребу да међународне судије остану што дуже, мада њихово присуство поништава сувренитет БиХ у коју се куне.

- Сарајевска потреба се дефинише на начин да двојица судија из бошњачког народа и тројица странаца увијек могу донијети одлуке које штетне по Републику Српску - каже Кошарац.

Радна група Министарства правде није израдила приједлог закона који би прецизирао престанак мандата страних судија у Уставном суду. Разлог је у полтронству појединих политичких странака, које су навикле на међународно туторство, каже Кошарац.

- Ако неко мисли да ће странци овдје бити годинама, грдно се вара. Ти странци ће кад тад отићи, с ким мисле онда градити односе? Ми не одустајемо од става да странцима овдје није мјесто - јасан је Кошарац.

Из крњег Уставног суда, у коме нема судија из Републике Српске, и саме разговоре о престанку мандата страних судија тумаче као напад и притисак. Након што су сами себи продужили мандате и након 70 године живота, што је старосна граница уставом нормирана, сада траже останак страних судија, дезавуишући јавност да њихов одлазак није један од услова за наставак европског пута.

- Рок за "одлазак" међународних судија из Уставног суда БиХ не може бити унапријед одређен, већ се то може договорити када престане потреба за њиховим присуством, односно када домаће судије са својих пет гласова буду саме одлучивале о питањима апстрактне оцјене уставности - речено је из Уставног суда БиХ.

Да су само домаће судије одлучивале, не би 9. јануар био нуставан и поништени грб, химна и застава Републике Српске, нити би доносили одлуке којима је прекњижавана имовина Српске на БиХ. А све је урађено уз помоћ страних судија и зато им још требају. Зато Република Српска не признаје одлуке крњег Уставног суда БиХ.